Трета поредна нощ на протести срещу COVID мерките в Нидерландия. Сблъсъци между младежи и полицията имаше в няколко града, като недоволните хвърляха камъни и палиха кофи за боклук.

Няколко служители на реда са били ранени, а 64-ма души са арестувани в Ротердам. Протестите са предизвикани от плановете на правителството да ограничи употребата на зеления сертификат само за преболедували и ваксинирани.

От него няма да могат да се възползват граждани с отрицателен тест. Нидерландия наложи национален локдаун за три седмици в опит да намали броя на случаите на COVID-19. 

Преди два дни в Ротердам служители на реда стреляха срещу протестиращите. Стигна се и до палежи на полицейски коли  и запалителни бомби към униформените. Те отговориха с водни оръдия.

Информация за актуалната картина

„Обстановката сега е спокойна. Причината за протестите е обявяването на забрана за използване на фойерверки, която група привърженици на местния клуб използваха, за да излеят дългото напрежение, свързано с локдауна, който е в сила. Мисля, че те се готвиха за протест от дълго време и сега просто използваха момента.” разказа Мартин Стоилов, който живее в Ротердам.

Според българина хората се опасяват, че мерките може да бъдат затегнати и да се премине към вариант, в който само ваксинираните ще могат да посещават обществени места, ресторанти, кина и други.

Мартин Стоилов посочи, че властите са притеснени и се опасяват, че подобни ситуации от уикенда могат да се повторят в цялата страна. Протести имаше и в Хага, Амстердам и Бреда, но те преминаха мирно.

Последствията след първата вълна

Безредици и ожесточени сблъсъци между полиция и протестиращи в Нидерландия. Двама души са ранени. В Ротердам служители на реда дадоха предупредителни и насочени изстрели по демонстранти, които са срещу новите COVID ограничения. Те са хвърляли камъни и запалителни бомби по полицаите, които отговориха с водни оръдия.

Демонстрацията, свикана от няколко организации, беше срещу плановете на правителството да въведе здравен сертификат заради увеличаващия се брой случаи с коронавирус в Нидерландия. Според мярката само на ваксинирани и преболедували  ще бъде позволено да посещават публични прояви, кафенета и ресторанти.

На кадри, публикувани в социалните мрежи, се виждат опожарени полицейски коли и демонстранти, които хвърлят камъни по служителите на реда на главната търговска улица в Ротердам. Наложила се е употребата на водно оръдие, за да бъде разпръснато множеството.