Съединените американски щати разкриха намеренията си да „накажат“ Китай. Причината – от Белия дом смятат азиатците за основни виновници за разпространението на COVID-19 и превръщането му в световна пандемия.

Шест месеца преди президентските избори и сривът в световната икономика заради коронавируса, в Белия дом и сред републиканските съюзници на президента на САЩ Доналд Тръмп нараства нуждата Китай да бъде заклеймен.

Всички тези чувства са породени от неспособността на Китай да спре разпространението на болестта още в началото.

Сега се полагат големи усилия да се привлекат чужди съюзници, които да направят същото. През последните седмици Тръмп и компания (държавният секретар Майк Помпео и икономическия съветник на Белия дом Лари Кудлоу) проведоха куп разговори с десетки чужди съюзници.

Разговорите са свързани с това да се намерят начини за колективно справяне с намеренията на Китай да скрие тежестта на епидемията, твърдят запознати близки до Белия дом.

Лично президентът Тръмп разшири разговорите си с чуждестранни негови колеги през последните три седмици и обсъди отношенията САЩ-Китай с десетки чуждестранни лидери.

Варианти за възмездие

Сред плановете за „отмъщение“, които се обсъждат в администрация, която е най-близко до президента, са налагането на допълнителни мита за китайските стоки и ограничаване на дейностите на китайските телекомуникационни компании в Америка.

Длъжностни лица подчертаха, че не се очакват предстоящи действия към този момент.

Има и привърженици, има и противници

Един от онези, които настояват президентът да поеме по-твърда линия към Китай, е Джаред Кушнер, заемащ длъжността съветник на Тръмп и негов зет.

Според запознати с неговото становище, Кушнер смята, че един от начините за активизиране на политическата подкрепа за президента е чрез мощна атака срещу Китай.

Колкото повече натяквате това на Китай, толкова по-малко може да се каже, че ние сме се мобилизирали бавно“, твърди източник, от Белия дом.

От другата страна на монетата стоят хора като министъра на финансите Стивън Мнучин, за когото се знае, че се застъпва за по-тесни икономически връзки с Пекин и не се причислява в графата на хищниците в обкръжението на Тръмп. Според запознати, той заема по-принципна позиция по отношение на Китай.

Мнучин продължава да не желае да се предприемат действия, които биха могли да навредят на първоначалната търговска сделка, която администрацията на Тръмп сключи с Китай миналата година.