Съгласно думите на председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов „Топлофикация-София" трябва да получи 45 млн.лв. и да ги върне на клиентите си.

„Всеки доставчик на топлинни услуги трябва да уведоми своите клиенти с колко е надвзел поради факта, че цената на газа е била по-висока. „Топлофикация-София" трябва да получи 45 млн.лв. и да ги върне на клиентите си. Засичане на парното се прави веднъж в година поради факта, че измервателните уреди се намират в дома ни, а не извън него. „Имате вирус, не сте вкъщи и „сметките отиват на кино". Засичането се прави, когато е спрял топлинният сезон”, обясни той.

„Миналата година изчисленията се направиха на тримесечна база заради договора с „Газпром”. Тогава дериватите бяха единствените в сметката на газа, а той се сменяше на всеки три месеца.

Много по-лесно можеше да изчислиш каква ще е цената му в отоплителния сезон и съответно на парното. Дойде моментът, когато цената на газа вече е договорена и е паднала с 40 %. Г-н Иван Иванов реши, че ще направи сметка на парното за месец май, за да покаже каква ще е цената му при ниска цена на газа.

И когато вече КЕВР направи новата цена за целия отоплителен сезон изведнъж се получиха 22 % спрямо месец май. Ако сравним обаче годишна база на годишна база, цената на парното пада с 15 %. Ако сте платили 1000 лв. за един отоплителен сезон, сега ще платите 850 лв.", обясни пред медиите Валентин Николов.

„Цената на газа към момента е 22 лв. Не можем обаче да бъдем сигурни колко ще бъде тя през целия отоплителен сезон. Помолих топлофикациите да направят калкулатор на сайта им, с който всеки потребител да може да изчисли данните си”, заключи Николов.

Цената на парното с промяна от 1 юли

Остра реакция от страна на премиера на България Бойко Борисов бе предизвикана от предложените нови цени на парното от страна на КЕВР. Енергийният регулатор веднага даде брифинг, на който да обясни какво се е имало предвид и колко пари ще плаща обикновеният масов потребител.

Отговорът на КЕВР

От КЕВР заявиха категорично, че ставало въпрос за погрешни интерпретации. От регулатора посъветваха да се гледа цената на парно на годишна база, което означавало, че ще плащаме с около 14% по-малко спрямо миналата година.

Оставяме на вас, читателите, да помислите върху въпроса защо намалението е само толкова, след като вече купуваме природния газ от Русия с около 40% по-евтино и то със задна дата.