Ежегодно, близо 130 000 българи, заемащи публична длъжност, трябва да декларират задължително своето имущество и интереси. Седмица преди крайния срок само половината от подлежащите на проверка са подали декларациите си.

Излезе официална информация, че след месец ще бъде готова и опростената форма за попълване.Според председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров, са необходими и още промени.

Законът изисква всяко едно лице, което работи на публична длъжност, да подава в срок четирите декларации, които са при постъпване, ежегодна и при напускане. Те са много подробни - прави се опис на имущественото състояние на семейството, в или без брак, както и на непълнолетните деца.

Апелът на Сотир Цацаров

„Срокът по закон е 15 май, а 15 юни е срокът по изключение. Затова призовавам всички да побързат с подаването на декларации, защото иначе следва тежка процедура за имуществена проверка на цялото семейство за 10 години назад”, поясни пред медиите Цацаров.

По принцип законът за противодействие на корупцията изисква задължително да се декларират имущество, моторни превозни средства , всякакви видове кредити и банкови влогове на стойност над 10 000 лева. Също така: акции, фирмени дялове, подаръци и обучения, и всичко това в ежегодна декларация.

Случаят със Симеон Колев

Един от хората, които са задължени да декларират подробно имуществото си, е Симеон Колев, който освен, че е водещ на сутрешния блок на „БГ радио“ вече е и общински съветник в София. Наложило му се да отиде до КПКОНПИ за помощ как да попълни всички сложни графи на декларацията.

„Получих затруднение, когато описваш какви кредити имаш и аз не знаех че трябва да опиша кредитна карта с 500 лева”, разказва Колев.

Отговорът на институцията

„Ако е декларирал нещо повече, това не е проблем. Декларира имущество на съпруга и непълнолетните деца. Декларираното в чужбина се проверява по-трудно.

Този закон при всички случаи подлежи на ремонт. Разговарял съм и с народни представители от опозицията. Тук не става въпрос да ликвидираме публичността на имуществото, а става дума да решим кое се декларира, на каква стойност, какво се проверява и как да изглеждат тези прословути декларации.

Тук няма опозиция и управляващи. Може би сега темата с хазарта е актуална, но по същия начин стои и спортният тотализатор както и лицата, които са упълномощени като възложители на обществени поръчки.

Може да се мисли и трябва да се мисли дали трябва да декларират всички лица, които са изпратени на работа в Европейския съюз”, обясни Цацаров.