От повечето медии, човек, който не е запознат със случая в най-голямото езеро в региона, би разбрал, че това е проблем, който е започнал от днес или от вчера. Лошото е, че това далеч не е така, защото за местните не е тайна, че фекални води се изхвърлят в природните басейни от години.

Актуалните проблеми

Тегло от стотици килограми мъртва риба бяха забелязани изплюти на брега на Варненското езеро след силно замърсяване на водите, за което местни хора сигнализираха още преди месеци. Случайно или не, властите разбират за случилото се чак този понеделник, но според институциите проблемът се е създал от прекомерен улов на определени видове риба.

Експерти са проверили и друг сигнал за наличие на отходна тръба, изхвърляща отпадни води във Варненското езеро. При извършената проверка на мястото в района на „Канализационна помпена станция“ в кв. „Аспарухово“ е установено, че изходът на тръбата е под морското ниво и е нямало как да бъде предвидено.

"Това, което виждат във вторник, е мор на риби в южната страна на езерото. РИОСВ - Варна и "Басейнова дирекция" ще ни дадат достоверен резултат за причината", обясни Бейхан Хасанов, който е началник на отдел "Риболовен контрол", част от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) - Варна.

Мненията на институциите в региона

От "Басейнова дирекция" обясняват, че вече са взети проби от мястото. Първоначално се е установило, че на места има значително занижени нива на кислород във водата, което се е отразило пагубно на рибния живот в басейна.

Тепърва ще се установява дали това е основната причина, тъй като единият вид риба може да живее дори и при такива екстремни условия.

Друго от региона

Дейностите около ремонта на скъсания фрагмент от канализационната тръба във Варненското езеро се движат по график, съобщиха от варненската община. Сега е напълно разкрита фланшова връзка 6, като до момента са почистени и демонтирани крепежните елементи.

Разработена е технология, която ще бъде приложена, за изваждане на освободената част от тръбопровода, подготвя се техниката за повдигането от дъното. Очаква се днес да се премине към на практика същинското изваждане на първата част от тръбата, за да бъде ремонтирана изцяло.

Сигналът за възникнал дефект на транспортиращ водопровод и информацията около случилото се са подадени в Община Варна от отдел „Водоснабдяване и канализация Варна“ ООД още през август миналата година. След получаването на сигнала се е действало само на ниво извършване на проверка и подводен оглед от водолазни експерти, но до реални действия не се е стигнало.

Успоредно с това от Община Варна е изискана официална и подробна информация за състоянието на обекта директно от Министерството на околната среда и водите - като възложител на обществената поръчка, реализирал строителството и разплащането на проекта.