Малко предистория

През 1992 година Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за Международен ден на хората с увреждания.

Неговата цел е постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпа до общата архитектурна среда на хората с увреждания; достъп до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите на изработване и вземане на политически решения, които имат отношение към тях.

Днес, обаче нещата изобщо не са за празнуване

Унизително отношение към пациентите в психиатричните клиники у нас. Дори насилие и зверства.

Това са констатациите за държавните психиатрии у нас в доклад на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа.

Връзвани ли са пациенти с психиатрични проблеми с вериги и катинари, бити ли са с пръчки? Това са адски много и важни въпроси, които чакат отговор.

„Ще започна с това, че когато слушаме Комисията оставаме с впечатление, че тук има разпънати пациети по леглата. Такова нещо не се случва.

Има регламентирани средства. Това което се използва при нас са кожените колани, които са регламентирани средства.

Те са основното средство за фиксация на болните. Ако пациентът е изключително възбуден, тези тъй наречени вериги се използват, за да се вържат кожените колани за леглото. Насилие не се използва, това е болница.

Фиксацията е последното средство за справяне с агресията на пациентите.“, казва директорът на Държавната психиатрична болница – с. Царев брод д-р Нели Николова.

„Според наредбата са необходими 4 души, за да се фиксира един пациент. Един от тях задължително трябва да е от пола на пациента.

Нощните дежурства, обаче се обезпечават от санитари. Тогава възникват проблеми и се налага да ползваме помощ от други колеги.“, казва още тя.

„Пациентите могат да си тръгнат когато поискат. Важно е, обаче да подпишат декларация.

Когато, обаче те могат да бъдат опасни, ние имаме право да сигнализираме прокуратурата и да започнем процедура по задържането им в болницата. Това също е в правилника и е уредено от закона.“, добавя д-р Николова.

Все пак да приключим положително

Мини бейби бум в София и Пловдив след първия локдаун отчитат лекарите. От средата на март българите бяха изолирани в домовете си, дори парковете и планините в началото на първия локдаун бяха затворени.

Ражданията през този месец и следващия ще покажат дали пандемията е попречила, или помогнала на семействата, които искат да имат деца. Както стана дума Пловдив е градът с повече бебета след първия локдаун.