Министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза, че бъдещето е в чистата енергия, която се произвежда от атомните електроцентрали.

По нейните думи не може да се пренебрегват и останалите възобновяемите енергийни източници, които имат важно място в енергийния микс, но гарант за енергийната сигурност и стабилност е именно ядрената енергетика.

Това става ясно от сайта на Министерство на енергетиката, след проведената среща с изпълнителния директор на Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Уилям Магууд IV.

Тя използва случая да акцентира върху това, че именно ядрената енергетика е тази, която е най-щадяща за околната среда и в този смисъл най-екологична.

Уилям Магууд IV е на посещение в България по покана на министър Петкова и по време на срещата им е споделил основните насоки в работата на агенцията, към която предстои да се присъединим.

Търси се баланса между различните източници в микса

Магууд използва случая да припомни, че е задължение на всяка страна да намери баланса в използването на конвенционалната енергетика и възобновяемите източници.

За да се постигнат заложените цели на Парижкото споразумение за климата трябва да се увеличи делът на ВЕИ и в същото време да се постигне двукратно увеличение дела на ядрените мощности по света.

Успешно е удължен живота на АЕЦ „Белене”

Министър Петкова разказа подробно за работата на АЕЦ "Козлодуй" и успешно приключилите програми по удължаване живота на пети и шести блок на централата. На срещата беше коментирана и възможността в страната ни да се изгради втора атомна електроцентрала.

Тя припомни, че в момента тече процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", към която интерес са заявили някои от световните лидери в сектора.

Поощряват студентите със стипендии

На срещата Петкова запозна госта и със сътрудничеството между Министерството на енергетиката и Университета за национално и световно стопанство със сформираната  международна магистърска програма за подготовка на специалисти по ядрени технологии.

Тя допълни, че от страна на АЕЦ „Белене” се предоставят стипендии на студенти, които допълнително ги стимулират да се насочат към сектора, след приключване на образованието.

Към настоящия момент страната ни работи активно по няколко основни направления в сектора на енергетиката. Като най-важна стъпка се определя предстоящото присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и към Агенцията за ядрена енергия.