Австралия с рязък бум на заболяванията

Повечето от положителните проби са регистрирани в австралийския щат Виктория.

Австралия отчете рекордните 501 нови случая на заразени с коронавирусна инфекция само за днес, месеци след като се предполагаше, че пикът на пандемията е бил достигнат, информират тамошните новинарски агенции. Властите на континента-държава предупреждават все по-усилено, че населението трябва да носи лични предпазни средства и да спазва необходимата социална дистанция.

Нещо повече – властите дори замислят евентуално сериозно затягане на мерките против епидемията. Тяхното отслабване се счита, че е основната причина за развитието на болестта.

Повечето от положителните проби за нови преносители на коронавирусната инфекция са регистрирани в щата Виктория, където властите се надпреварват да поставят под контрол огнището на епидемията в Мелбърн. Въпреки че вторият по големина град в Австралия е блокиран от повече от две седмици насам, заразата продължава да се разпространява безпощадно.

Новите случаи на инфектирани в Австралия по-рано достигнаха своя пик на 28 март (в епицентъра на заразата по света), когато властите съобщиха за 459 случая само за едно денонощие. Медиите на континента запитват властите директно какво мислят да направят със създалата се ситуация.

Австралия, подобно на съседна Нова Зеландия, бе възхвалявана заради своя адекватен и бърз отговор на пандемията, която се бе настанила. Премиерът на щата Виктория, Даниел Ендрюс обяви също рекордните 484 нови случая през последните дни, а 501 вече са най-високият антирекорд.

Още две жертви на вируса днес бяха регистрирани, с което общият брой на активните случаи в щата достигна малко над 3 400. В момента Австралия е регистрирала почти 13 000 случая на COVID-19 и 128 смъртни случая при население от 25 милиона души.

Респираторните инфекции в този период от годината са много, смятат специалистите на континента.

Франция също е в безизходица

Втора вълна на коронавирусната болест, която все още е активна във Франция, вероятно ще се случи в периода октомври-декември. Така смятат специалистите в сферата начело с президента на научния съвет на Франция за COVID-19 Жан-Франсоа Делфраси по френска телевизия.

"Най-вероятният сценарий е, че ще имаме истинска втора вълна на болестта COVID-19. Вирусът може да се върне в периода о т месеците октомври-ноември-декември." каза Делфраси.

Той също така описа два други възможни сценария, по които да се развият нещата занапред. Епидемиологичната ситуация, до която може съвсем спокойно да ни докара болестта или ще се връща и изчезва, или ще се превърне във вид хроничен COVID-19. Ще представлява хронично заболяване, при което вирусът се върти за около година, но с много по-малка интензивност, отколкото е сега.“