Това бяха признателните слова на премиера на България Бойко Борисов, отправени към председателя на Европейската централна банка – Кристин Лагард. Двамата разговаряха през вчерашния ден.

Целта на разговора е била да се обсъдят възможностите за справяне главно с икономическите последици от коронавируса, който здраво разтърси както Европа, така и света.

Крайната точка е да се постигне един общ европейски финансов отговор на негативните отражения от иначе световната пандемия.

Суап линия

Премиерът на България и председателят на ЕЦБ Лагард приветстваха с голямо удоволствие установяването на суапова линия между ЕЦБ и Българската народна банка (БНБ) като ще се цели осигуряването на ликвидност в евро.

Суаповата линия ще бъде в сила до 31.12.2020 г. или толкова дълго, колкото е необходимо.

Това е голяма подкрепа за България и гаранция за допълнителна стабилност на валутния борд, който в ситуация на криза трябва да бъде максимално защитен“, категоричен бе в думите си българският премиер.

Борисов изтъкна, че приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната ще бъде от изключителна полза за икономиката ни.

Той добави, че банковият контрол е гаранция за прозрачност на работата и на българските банки.

Българският премиер насочи внимание върху конкретните стъпки и усилия, които правителството на България, банковият ни сектор и надзорът ни са реализирали в процеса по подготовката.

В хода на разговора министър-председателят Бойко Борисов отбеляза траен растеж на Брутния вътрешен продукт (БВП) у нас през последните години.

Освен това се подчертаха и финансовата стабилност и дисциплината, която имаме.

Борисов посочи още, че страната ни има добра кредитна история на фискална и бюджетна дисциплина върху европейската сцена, както и че има втория най-нисък дълг на държава в ЕС като съотношение на дълга към БВП. Това според премиера е факт от изключителна важност.

Според него с тези показатели, България е една държава, която ще се ползва с висока степен на доверие сред другите. Това ще затвърди икономическите ни отношения с ЕС.