По света съществуват изключително много играчки, с които се забавляват не само деца, но и хора на всяка възраст.

Не са малко бабите и дядовците, които заедно с внучетата, споделят тези приказни моменти на всеобща веселба.

И все пак не бива да пропускаме най-важното – тези моменти са най-подходящи за израстването на самото дете от гледна точка на развитие на личността и най-вече от образователно естество.

Най-удачните ситуации за лесно и бързо изграждане на нови полезни навици у децата, са именно тези случаи, в които те се забавляват и разполагате с цялото им внимание.

Пъзелът – най-добрата образователна игра

Има десетки играчки, които може да споделите с децата си, но няколко от тях изпъкват, когато става дума за образование. Една от най-полезните игри в това отношение е пъзелът!

В редовете по-долу става дума именно за пъзелите и богатото разнообразие от видове, с което може да обогатите лесно съзнанието и възприятията на своето дете.

Нека все пак да отбележим една важна точка, която не бива да бъде пропускана от родителите, особено когато избират нов пъзел за подарък. Става дума за възрастта на детето.

Трябва да се съобразим с факта, че до навършване на 2 годинки, децата не са способни да редят пъзели.

След тази възраст вече започват да проявяват интерес и към тези игри като възприятието за тях вече е в друга насока и имат желание да се научат да „я играят тази игра“.

Може би на около 3 години детето вече само ще има желание да реди от най-малките и по-безопасни пъзели с едри части, които са малко на брой – 6 или 9 отделни елемента.

С израстването може да увеличавате сложността на пъзелите от гледна точка на броя на части. А когато детето вече стане на 5-6 годинки, вече може да ви помага и в реденето на пъзели от 1000+ части.

Какви видове пъзели има на пазара

Ще се учудите какъв голям асортимент от пъзели се предлага на пазара. За някои от моделите може би въобще и не сте подозирали и ще останете изключително и приятно изненади от тях.

Допитахме се до професионалистите от магазина за детски стоки онлайн Dara.bg, а там ни предложиха огромно разнообразие от различни видове и модели пъзели.

Ние събрахме 20 от тях, които смятаме, че са най-интересни, образователни и подходящи както за малки, така и за големи.

1. Пъзели с едри елементи

Тези модели са насочени към най-малките деца, които дори може още да не са навършили и една годинка.

Тук става дума за пъзели от 3 или 6 обемни и напълно безопасни части, които разкриват една приказна картина за невръстните хора.

2. Художествени творби

Тези пъзели разкриват красотата на картината на великите художници. Когато нямате възможност да заделите хиляди левове за оригинална картина, винаги може да си позволите пъзел на художествени творби за десетина лева, който е пълно копие на картината.

Вероятно ще ви бъде и много по-приятно самото редене, тъй като може да си представите как вие самите рисувате картината.

3. Образователни пъзели

Този тип пъзел е по-нестандартен като модел, но е сред най-полезните в израстването и развитието на децата.

Няма стандарт, по който да се предлагат тези образователни пъзели, защото могат да включват пъзел в съчетание с игра, изучаване на времето, азбуката, числата.

Може да се срещнат двойни пъзели и дори с магнитни елементи.

4. Пъзели с Дисни герои

Любимите пъзели на децата на всяка възраст. Веднъж щом са започнали да гледат детски филмчета, те бързо попадат на илюстративен герой, който издигат в пиедестал и желаят да станат като него.

Представете си усмивката по лицето на детето, когато получи за подарък Мики Маус, Дъмбо, Рапунцел, Замръзналото кралство или някой друг от приказните герои на Дисни.

5. Приказки

Към тази категория се отнасят всички продукти за редене, които илюстрират изображение от интересните детски приказки.

Може да откриете Аладин, Книга за джунглата, Алиса в страната на чудесата, Котаракът в чизми и стотици други познати и любими приказки.

6. Превозни средства

Обикновено пъзелите, които представляват автомобили, кораби, самолети са по-интересни на момчетата, но когато става дума за нещо красиво и многоцветно с огромна радост се включват и момичетата.

7. Принцеси, феи, балерини

Това е зоната на момичетата, които започват да подскачат още с вида на изображението на кутията с парченцата пъзели.

Децата нямат търпение да започнат да редят новата си придобивка и са склонни да загубят тотален интерес към всичко друго, което ги заобикаля.

8. Космос

Пъзелите, които изобразяват космоса, са по-слабо търсени. Причината е, че децата придобиват интерес към този необятен свят на по-късна възраст.

Въпреки това за разнообразие винаги може да се снабдите и с един модел от този вид с 60 или 120 части.

Благодарение на планетите, звездите, слънцето, децата могат да задават нови въпроси и така да стимулирате желанието им да научат повече за този загадъчен свят.

9. Арт пъзели

Тези модели са способни да върнат времето с десетилетия назад, когато самите родители са били деца. Има някои елементи от живота на човек, които той си припомня с умиление.

Точно поради своеобразното пътуване във времето тези арт пъзели се предпочитат по-скоро от родителите и се предлагат в 500 до 2000 броя части.

10. 3D пъзели

Преди десетина години този вид буквално превзе пазара, въпреки началната си висока цена. В момента тези пъзели се продават на изгодни цени и са способни да развият онази част от мозъка на детето, която го превръща по-скоро в инженер.

Сръчността, която се изисква при нареждането на тези модели, е важна и нужна, за да превърнем купчина елементи в красива сграда или животно.

11. Дървени пъзели

Едни от най-качествените на пазара, с почти безкрайна употреба. Те са подходящи за игра от бебета и за предизвикване на първоначален интерес към подредбата на подобни елементи.

Изработката на всички пъзели от дърво е от висококачествени материали, които са напълно безопасни за децата.

Боята, която се използва, задължително е специална и безвредна за деца, тъй като се случва понякога частите да попадат и в устата на детето.

12. Ангели

Тези модели предизвикват интерес у децата на възраст между 7 и 10 години, тъй като касаят изучаването на нов дял от живота, а именно религията.

Именно поради тази причина не са особено подходящи за деца на по-малка възраст.

13. Влакове

Някои деца от малки желаят да станат машинисти, вследствие някое любимо анимационно или детско филмче или понеже имат роднина, който работи в железницата.

Насърчавайте интереса на детето си и го зарадвайте с нов подходящ подарък.

14. Кораби

Тук попадаме в категорията на по-големите деца, тъй като нюансите от син цвят на водата и небето, които се преплитат с кораб по средата, водят до загуба на интерес у най-малките.

Често възрастните имат интерес да се изправят пред предизвикателството да се справят успешно с реденето на подобни пъзели.

15. Панорами

Панорамните пъзели се характеризират с нестандартен размер и обикновено са къси като височина и много големи на дължина. Учудващо лесно и бързо се редят дори от деца.

16. Цветя

Тези модели са сложни и се препоръчват да се купуват за деца над 7 годишна възраст. Обикновено това са момичета, тъй като на тази възраст момчетата се вълнуват от колички, самолети и кораби.

Може да направите и красив, изненадващ подарък на своята приятелка или жена. Ако обича да реди пъзел, радостта е гарантирана.

17. Животни

Това са пъзели, които са любими на малки и големи. Може би няма човек, който да не е редил подобен пъзел. Ако го сложите в рамка на стената, ще получите чудесна картина.

18. Градове и забележителности

Изключително ефектни подредени пъзели се получават от тази група модели. Дори може да се насладите както на някой по-лесен проект, така и на много сложен с преливащи се цветове.

На пазара се предлагат модели от 500 до 10 000 части.

19. Природа

Трудни пъзели, поради наситеността от зеленина, но пък изключително красиви, когато ги окачите на стената в дома си.

10 годишните деца могат да редят тези части с дни наред и през това време да се забавляват по ефектен начин.

20. Черно-бели пъзели

Това са по-слабо предлагани идеи на пазара, но пък са много ефектни като изпълнение. Интерес към тях се наблюдава от децата, които обожават цялото или черното като цвят.

Вместо заключение

Едно можем да потвърдим със сигурност – какъвто и пъзел да изберете, винаги ще успеете да изненадате своето дете или дори половинката си.

Когато се чудите какъв подарък да направите, заложете смело на подходящ модел и ще постигнете винаги положителен ефект!