Чрез своите самопризнания на бивши служители на фирма-доставчик, те осъществиха огромно разкритие за развалена храна, която редовно се дава на пациенти. Безскрупулната схема се върти в най-големите болници в София.

От разкритието се разбира, че продукти с изтекъл срок на годност са неотлъчна част от ежедневното меню на лекуващи се в болниците „Пирогов” и „Шейново” хора. Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация също се посочва като място, което е част от практиката.

Какви са продуктите и на кого се дават

Mесо, което е с изтекъл срок на годност, развалени яйца и прокиснало прясно и кисело мляко са само част от онова, което са яли пациентите на едни от най-големите болници в иначе европейската ни столица - Шейново, Пирогов и Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация.

"Ира- Ирена Георгиева" е фирмата, която се посочва от бившите работници. Доставчикът имал договори с лечебните заведения, след спечелени обществени поръчки.

Мария Монтоя и Наталия Маринова са част екипа, който до съвсем скоро е приготвял болничната храна . Напуснали, след като шефовете им Ирена и Борислав Радулови спрели да плащат заплатите им.

Бившите служителки готвили редовно с продукти с изтекъл срок на годност, дори и храните за най-малките пациенти на „Пирогов”.

„Десертите се правят с пресечено мляко, старо прясно мляко- мляко с ориз, грис, нишесте. Това се прави за „Пирогов” и „Шейново”. Шупва, но като се сложи повече грис, това онова и. Всяко нещо си се прикрива. Киселото мляко е с изтекла годност, с ей такъв слой отгоре мухъл. И ни карат да го обираме и да правим застройки, с развалено мляко. И те направо се пресичат.”, сподели Мария Монтоя.

„За да не се пресече застройката на супата, понеже млякото е изтекло март месец, слагаме около 2 кила брашно, за да не се личи и повече подправки, за да не се усеща киселия вкус на млякото и селската супа”, добавя в историята Елизабет Монтоя.

Решение от институциите така и не е дошло

Освен с развалено прясно и кисело мляко, супите често се правили и с пилешко месо с отдавна изтекъл срок на годност. За да се неутрализира миризмата, се слагали повече подправки.

„Месото пилешкото, по някой път много мирише и го мием с оцет. Колкото и да го киснеш, просто вкусът си остава”, разказва още Мария.

„Развалени бутчета, които ни кара да ги слагаме да се варят, да им слагаме червен пипер, да им слагаме подправки. Ние правим и едни сонди за бебета, пилешко пасирано, правил пилешки супи- пасирани.

Караше ни да ги пасираме и да ги даваме на болните в Пирогов”, разказва плашеща история служителката Наталия Маринова.