„Много е рано за това, което се прави. Лесно можем да стигнем 12 000 -15 000 хиляди хоспитализирани в следващите няколко седмици, ако отворим“. Така математикът Лъчезар Томов коментира разхлабването на ограничителните мерки в интервю за БНР.

Броят на хоспитализираните може да намалява, но такава бройка не е основание за голяма надежда, ако отново отворим, смята преподавателят в Нов български университет и Националната гимназия за древни езици и култури.

Явно британският вариант е много по-труден за контролиране от другите щамове, отбеляза още преподавателят.

Какви трябва да са мерките, които ще останат

„Няма преследване за спазване на нормалните стандартни мерки. Няма преследване в магазините и в моловете, систематично, за това, че хората ходят с маски под носа или без маски, или с шалове.

Затварянето не е абсолютно неизбежно, но трябва да има такъв процент спазване на стандартните мерки, както е в Сингапур или Япония, за да го избегнете или да го отложите максимално. Ние имаме около 40% спазване според индекса на Оксфорд“, посочи още Томов.

Болничната система и сега е капитулирала, защото имаме по една интензивна сестра на 20-30 души, изтъкна Томов. По думите му в момента има „повишена смъртност, която е доста над официалната“.

В коментар на тезата, че се търси баланс между физическото и психическо здраве, Томов изтъкна, че „няма как психическото здраве да е за сметка на физическото".

В България стриктно затваряне ще даде по-бърз ефект, отколкото в Англия, заради по-слабия трафик между регионите, заяви още математикът.

„По време на епидемии, на експоненциален ръст, който се върна сега, ваксинирането е доста неефективно. Ако ваксинираме по-бързо рисковите групи, натискът над болниците със сигурност ще намалее“, подчерта Лъчезар Томов, който обаче е на мнение, че хората трябва да бъдат убеждавани да се ваксинират.

Още експертни мнения

„Намираме се в една много сериозна ситуация. Претоварването на болниците е факт. В Швейцария и Германия заболеваемостта е много по-малка от тази в България. Броят на заразените в София е много голям. Моето лично мнение е, че в тази ситуация не е правилно да се отпускат мерките”.

Това каза пред медиите по-рано днес завеждащият Лаборатория по инфекции на мозъка в Берн д-р Аспарух Илиев.

„Важно е да позволим на системата да работи. Никой не казва, че пренасянето на заразата може да бъде ограничено изцяло. Всяка държава взима мерки, но от голямо значение е дали те се спазват”, казва специалистът.