В много ситуации на работа, у дома или сред приятели жените използват фразата „съжалявам“ от учтивост там където другите биха казали „простете” или „извинете”. В това само по себе си няма нищо проблематично.

Но то може да окаже негативно влияние върху останалите, независимо колко безобидно е казано. „Съжалявам” се възприема като проява на слабост у човека, който го казва.

При междуличностни отношения тези думи могат да постигнат чудеса, но не и в отношенията между колеги.

Помислете за момент. Колко често чувате на работното си място мъж, независимо дали той е служител, мениджър или изпълнител, да казва „съжалявам”? Със сигурност ще ви се случи доста рядко. А колко често чувате жена колега да казва същото? Най-вероятно доста по-често.

Да бъдете учтиви е добродетел и проява на добро възпитание. Замислете се, че най-често употребяваме израза „съжалявам” в една от следните ситуации:

  • Не чуваме какво е казал някой и желаем да го помолим да повтори;
  • Забравили сме да донесем нещо и така показваме, че ще се върнем да го вземем;
  • Не сме се изразили достатъчно ясно или директно и възнамеряваме да поясним или да обясним;
  • Не разбираме добре някого и желаем той да поясни гледната си точка или изложение;
  • Не сме дочули нечие име на купон или събиране;
  • Направили сме грешка на работа и възнамеряваме да я коригираме.

Та защо другите трябва да възприемат едно простичко „съжалявам” като проява на слабост? Ами не трябва, но идеята за сила и слабост е до голяма степен обусловена от културните жалони на обществото, в което живеем.

Донякъде това е култура, в която доминира възприятието, че на пръв поглед мъжкото мислене е валидно и правилно, дори да не е.

Какво да направим по въпроса

Разбира се, не трябва жените да престават да реагират така, както смятат за добре и да започнат да имитират мъжете. Просто употребата на различни думи и фрази може да намали негативния ефект.

Това, което жените могат да направят е именно да сменят речника си в това отношение. Това няма да изглежда като нещо значително, но когато го сторят, ще се появи тънка, но осезаема промяна в начина, по който те се чувстват и възприемат себе си и това, което искат да изразят.

Разбира се, това не означава да бъдат груби или неучтиви. Точно обратното: вместо „съжалявам”, могат да казват „извинете”. Тази простичка смяна на фразата ви дава повече влияние, отколкото може да предположите.

Човешката природа борави с предсказуеми очаквания. Така просто ги променяте в своя полза. По този начин можете да излезете от неудобни ситуации без да губите личностното си надмощие или да срещате безлично мълчание и тишина.

Разбира се, не трябва да забравяте за учтивостта – тя е най-важна от всичко. Има много начини да постигнете това, без да се налага да създавате погрешни усещания за себе си у другите.

Опитайте да използвате „извинете” винаги, когато ви идва да кажете „съжалявам” и вижте как ще се почувствате и дали това ще донесе промяна във вас и вашето собствено усещане.