„За да се наводни пазарът на ваксини у нас трябва да се регистрират абсолютно всички продукти, които вършат някаква полезна работа. Не трябва по странни геополитически причини да загърбваме някои производители, които доказано имат ефект“.

Това заяви категорично в сутрешен блок днес председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Той добави, че Европейският съюз позволява регистрацията на ваксини от самите държави членки.

„Унгария също е в Съюза и вече се справя с този проблем доста отговорно. Държавата може да се справи сама, а не да чака на европейските чиновници. Всичко това ограничава нашите възможности.“, каза Велев.

„Ако чакахме да тестват нашите работници централизирано – икономиката щеше да фалира. Благодарение на нашата реакция към пандемията икономиката все пак запазва сравнително добра форма“.

Защо трябва да се регистрират всички ваксини

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал се обяви за регистрацията на повече ваксини у нас и по-гъвката процедура по одобрението им.

„Ако една компания има възможност да закупи ваксини, то нейните работници, които желаят, биха могли да се ваксинират бързо и лесно. Това вече се прави успешно с бързите тестове.“, каза Велев.

Според Велев преподаването от вкъщи не е същото, а в много от бизнесите ситуацията е подобна.

„Ако се работи от вкъщи и това не е ефективно, то заплащането трябва да е по-ниско, за да е справедливо. Много от учителите казваат, че се страхуват да се върнат в клас, за да не се заразят, но в същото време не искат и да се ваксинират.“, каза той.

„През първата вълна от миналата година трябваше да има компенсации за микро, средните и малките предприятия. За 21 хиляди микропредприятията са изплатени 173 млн. лв. и се очаква да се изплатят още 25 млн. лв. за още 3 хиляди такива.

За средните предприятия има списък, но няма нито едно изпълнено платежно. Те са 230 млн. лв за около 1500 предприятия. Вече мина почти една година.“, обясни Велев.

Той добавя, че за малките предприятия схемата още не е стартирала. Според него при компенсациите за втората вълна се действа по-бързо.

Производител: „Ваксината ни пази от новите щамове“

Ваксината на производителя Moderna предпазва от новите щамове на COVID-19, които бяха открити във Великобритания и Южна Африка. Това показват проведените изследвания, както и уверените думи на компанията-производител.

AstraZeneca и CureVac също тестват своите ваксини срещу новите, бързо разпространяващи се варианти на вируса. От BioNTech се очаква скоро също да публикуват детайлен анализ за ефекта от ваксината срещу южноафриканския вариант на COVID-19.