Министерството на здравеопазването е изпратило официалното си становище до Министерството на туризма във връзка с писмото, получено по-рано от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. В него бе отправено предложение ресторантите в хотелите да работят по изключение до 00:30 ч. в новогодишната нощ.

"В конкретния случай аспектите, в които може да се разгледа тази молба, са два: формален и морален. Формалният - в сила е заповед от 18-ти декември, която регламентира работното време на ресторантите на територията на местата за настаняване. Не виждам основание тази заповед да бъде редактирана", написа здравният министър Костадин Ангелов във Facebook.

"Моралният аспект е по-сложен. Голяма част от българските граждани ще прекарат новогодишната нощ по домовете си, спазвайки мерките коректно и съвестно. Да искаме разхлабване на мерките за друга част от българите, които така или иначе попадат в изключенията на заповедта от 18-ти декември, намирам за некоректно към мнозинството от сънародниците ни", допълва той и подчертава, че с последните думи споделя своето лично мнение.

Ето едно официално изключение

Шведският премиер Стефан Льовен влезе днес в медийните заглавия заради неотдавнашно посещение в мол, въпреки призивите на правителството да се избягват посещения на подобни места в разгара на пандемията от коронавируса, предаде ДПА.

Стокхолмският ежедневник "Експресен" публикува снимки на шведския премиер, пазаруващ в търговския център "Галериан" на 20 декември. Два дни по-рано Льовен призова гражданите да се въздържат от посещения в оживени търговски центрове преди Коледа или от излизане за пазаруване в периода след Коледа.

"Надявам се и вярвам, че хората възприемат това на сериозно", каза на пресконференция премиерът тогава. Говорителят на Льовен заяви днес, че премиерът влязъл в мола, "за да вземе предварително запазена стока".

Посещението е било "внимателно планирано" и Льовен е "взел под внимание препоръките на Агенцията за обществено здраве и е избягвал струпвания на хора. Не мога да дам повече подробности", заяви говорителят на премиера Микаел Линдстрьом.

Самопризнанието винаги е добра идея

През уикенда шведският министър на правосъдието Морган Йохансон стана обект на критики заради посещение на 26 декември на мол в южния град Лунд. Министърът купил "закъснял" коледен подарък на родителите си, заяви самият той, като се извини и каза, че постъпката му е била безразсъдна. Той обсъдил също въпроса с Льовен, който казал, че това е било неуместно.

Шведското правителство завърши вчера работа по проектозакон, който временно ще засили правомощията му за справяне с пандемията, включително позволявайки на властите да разпореждат затваряне на молове, фитнес зали и културни обекти, и спиране на обществения транспорт.