През вчерашния ден от Областния оперативен щаб в Плевен бе предложена мярка, която заприщва село Буковлък под 14-дневна карантина. Причината е цехът, под чийто покрив работят 900 служители.

След детайлно тестване на някои от работниците, четири от шивачките в цеха се оказаха безсимптомни носители на коронавирус.

Буковлък ще поеме „наказанието“ заради това, че много хора от населеното място са били в контакт с носители на заразата.

Страхът на властите се изразява в това, че болестта вече може да се е заразила. Според властимащите, спешна карантина е нужна на плевенското село.

Мненията на местни

„Тези четири души имат обкръжение. Те са контактували с роднини. Хората в Буковлък нямат дисциплина. Ефектът от КПП-тата е нулев.

Още преди месец и половина цялата държава трябваше да се затвори. Никой не трябваше да влиза от чужбина“, заяви Росен Русанов, кмет на Буковлък.

Илюзия е, ако някой си мисли, че ако вчера е имало 25 случая на заразени в един цех, в следващите дни няма да има нови инфектирани.

Очаквам нарастване на заболелите. Трябва да се мобилизираме и да имаме лична отговорност“, каза Георг Спартански, заемащ поста кмет на Плевен.

Статистиката също се изказва

Въпреки че в Буковлък официално живеят около 4 200 души, то пряко засегнатите от карантината може да са над 5 000.

Въпреки слуховете за идващата карантина, хората от селото са спокойни, защото все още официална заповед от Националния оперативен щаб за затваряне на Буковлък не е спусната.

Проблемът е, че много от хората, които са там имат близки контакти едни с други. Да кажем, че ще ги карантинираме, че всичко е наред с тяхната изолация.

Голяма част от населението на селото, което е като квартал на Плевен, обаче работи в местни фирми”, заяви директорът на РЗИ-Плевен д-р Атанас Гарев.

Въпреки нестабилното спокойствие, местните хора не са от най-доволните. Според някои от тях парите ще свършат и много от жителите в село Буковлък няма да успеят да преживяват заради карантината.