Преди десетина дни директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева направи изявление, в което пролича притеснението ѝ от това, че коронавирусът полага основите на една от най-запомнящите се икономически кризи в световен мащаб.

Тогава тя даде прогноза, в която отбеляза, че глобалната пандемия причинява невиждана досега икономическа криза, която ще изисква масиран отговор за осигуряване на възстановяване.

Всъщност ние предвиждаме най-лошия икономически спад след Голямата депресия. Мрачните перспективи се прилагат както за напредналите, така и за развиващите се икономики. Тази криза не знае граници. Всички са засегнати" – заяви тогава тя.

Констатациите на МВФ

Според МВФ България също вече е засегната значително заради коронавируса. Предвижда се спадът в икономика ни за 2020 г. да е цели 4%.

С други думи това ще е един пункт повече спрямо очакваното от правителството. Година по-късно прогнозите сочат, че ръстът трябва да е с 6 на сто.

България взе едно много разумно решение да се постарае да ускори влизането в чакалнята на еврозоната.

Това ще даде потенциално още една линия на защитата на страната ни”, категорична бе Кристалина Георгиева.

Ще се взимат ли мерки?

Международният валутен фонд вече е готов и с финансов инструмент за помощ на държавите, които са сериозно засегнати от пандемията.

Според Кристалина Георгиева заради мерките, които България е взела за икономиката си, от помощта на МВФ засега не личи, че ще има нужда.

„България взе рано решителни мерки, както за това да ограничи епидемията на територията си, така и за това да защити икономиката си.

Имаме 103 държави, които са се обърнали към фонда и вече 21 от исканията са одобрени в рекордно кратък срок”, обясни в изявлението си Георгиева.

„България например има много силна IT индустрия. Това е един от отраслите, които печелят в тази криза.

Как може да направим така, че да се вдигнем още повече в европейски, в глобален план, благодарение на тази сила, на мозъците на българите.

Как да направим така, че да ускорим икономиката на знанието в България”, внесе оптимизъм българката.