Мерките за гласуване в страната от гледна точка на здравния протокол са доста надеждни. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Стефан Манов - член на Обществения съвет към ЦИК.

„Рискът, който вие поемате, отивайки да гласувате на изборния ден, е не по-голям от този, който се поема, когато отивате в магазина”, добави Манов.

Според него използването на машините за гласуване е по-малко рисково, защото не се влиза в тъмната стаичка, където много хора са пипали, например завесата, или плота за попълване на бюлетината.

„Не се притеснявайте да гласувате, не се притеснявайте да бъдете там, когато в рамките на 13 часа се решават следващите четири години на българската демокрация. Участвайте, няма епидемичен риск”, посочи членът на Обществения съвет към ЦИК.

Относно вота на българите в чужбина той посочи, че през 2016 г. е бил ограничен броят на секциите извън Европейския съюз до 35.

„Това стана благодарение на „Патриотите” и лично на Цветан Цветанов. Казвам имена, защото човек трябва да носи политическата си отговорност. Той сега е най-добрият радетел за вота на българите в чужбина”, каза Манов.

Какви са мерките, които трябва да се вземат за изборите

Част от изискванията на здравното министерство за организацията на изборите в пандемия могат да се окажат проблем. Това официално посочиха експерти.

Според тях спазването на дистанция от метър и половина е под въпрос във всички фази на изборния ден. По нов начин трябва да се влиза и в тъмните стаички.

Малко повече от месец преди вота основните изборни секции - училищата, вече се подготвят да посрещнат гласуващите. Едно от изискванията е помещенията да са с отворени прозорци, а ако е студено, трябва да се проветрява на всеки час.

Конкретните мерки и тяхното изпълнение

В протокола от здравното министерство се препоръчва да се използват и различни входове и изходи в секциите. Някои от мерките срещу коронавирус са добре познати - дезинфекция и маски.

Ако избирател е дошъл без маска, комисията трябва да му я осигури. Предпазното средство ще се сваля за кратко пред членовете на секционните избирателни комисии.

Целта е да се идентифицира избирателят. Членовете на комисията, обаче нямат право да пипат личната му карта. Според изборните експерти проблем ще има при спазването на дистанцията.

„Всеки избирател, когато влезе да гласува, трудно ще се спази дистанцията от метър и половина, при удостоверяване на неговата самоличност, при полагане на подпис след гласуване и при пускане на бюлетината в кутията.”, смята секретарят на РИК 23 - София Полина Витанова.