„Успяхме да покажем, че в България има възможност да се направи масова имунизация. За три дни се поставиха около 30 000 ваксини.

Да, ние не сме щастливи, че за личните лекари няма ваксини, но от друга страна, те са поставени на пациентите”. Това заяви общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова пред медиите.

Тя, обаче посочи, че не за всички лични лекари има ваксини.

„Не се отпускат целите количества от това, което сме заявили. Нормално и логично е да се дават част от ваксините, защото не могат всички да се сложат за един ден.”, обясни тя.

Д-р Николова се обърна към хората, които доставят ваксините, като апелира:

„Лекарите вършат всичко, което е необходимо. Пациентите имат желание.

Моля, да ни бъде осигурена възможност да поставим ваксини час по-скоро. Масовата имунизация ще сложи край на масовата изолация.”, категоричен е общопрактикуващият лекар.

Има ли кой да поставя ваксините

Тя коментира, че броят на личните лекари в страната е 4,200. Ако те поставят по 20 дози на ден, заедно с центровете, които имунизират, ще може да се достигне цифрата от 100,000 поставени дози дневно.

Това обаче, по думите ѝ, е възможно само ако личните лекари бъдат снабдени с два флакона от ваксината. Според нея много лични лекари са притеснени от липсата на ваксини, защото са изработили списъци и повикали пациенти.

Медикът посочи, че личните лекари са провели разговори с министъра на здравеопазването, при които е бил повдигнат въпросът за ваксините за отдалечените райони.

„Има указания за тези места ваксините, които бъдат заявени, да се доставят с помощта на МВР. Полицията да занесе необходимите количества. Трябва, обаче личният лекар да се свърже и да каже от какво количество има нужда.”, коментира тя.

Коя ваксина е по-добра, а коя – най-добра

„За съжаление коя ваксина е по-добра е дискусия, която започва се води навсякъде. Това е естествената човешка психика.

Тук е мястото на експертите и институциите да кажат, че подобна разлика не води до никъде. Мнението от сегашните проучвания показва, че сегашните РНК ваксини са доста по-ефективни от тези на AstraZeneca.

Но този медикамент се прилага успешно във Великобритания, където показва доста по-добри от очакваните резултати.”. Това заяви пред медиите тази сутрин завеждащият лабораторията по инфекции на мозъка в Берн д-р Аспарух Илиев.

По думите на експерта към този момент няма конкретни контра индикации за използване на отделните ваксини в различните рискови групи. По отношение на ваксините на AstraZeneca от Острова показват, че тя има доста добра ефективност при по-възрастните хора.

“Съпоставени с другите ваксини, с които сме имунизирани в ранна детска възраст, сегашните медикаменти срещу COVID-19 имат малко по-висока честота на абсолютно безобидни странични реакции.

Това са главоболие, температура, втрисане. Те преминават в първите 24 до 48 часа. Могат да бъдат блокирани успешно с „Парацетамол” и „Ибупрофен”, посочи още експертът.