Все още не става ясно кои от министерските позиции могат да бъдат освободени и кои - не. Коалиционният съвет ще решава дали и ако да, кои министри трябва да напуснат правителството, за да може народът да е спокоен и работата да продължи.

Вчера премиерът на България Бойко Борисов обсъди въпроса за евентуални кадрови промени с вицепремиера и председател на ВМРО Красимир Каракачанов и с лидера на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов.

Все още, обаче, не става напълно ясно кои министерски позиции могат да бъдат освободени. През миналата седмица Бойко Борисов поиска оставките на Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов, които бяха от ядрото на ГЕРБ. Впоследствие, обаче, процедурата беше замразена и така и не се разбра какво се случва с оставките.

Мнението на околните

„Днес ще има заседание и рокадите ще се обсъдят допълнително. Очакваме предложенията за промени да бъдат представени на парламентарните групи. Лидерите на ГЕРБ и Обединени патриоти ще определят обема и имената свързани с промените”, обясни Красимир Ципов, член на ГЕРБ.

Той добави, че е важно на масата да бъдат открито сложени всички възможни решения за излизане от кризата, в която се намира правителството.

„Не мисля, че ще се стигне до някакви изненади. Споровете по отношение на имената на министрите не са важни. Важни са политиките. Министрите ще бъдат сменяни на база изпълнение на програмата. Самите промените няма да бъдат голям проблем. По-важно е да обсъдим нещата, които трябва да бъдат свършени”. Това бе мнението на депутата от ВМРО Александър Сиди.

„Спасителен план за кабинета няма засега, тъй като хората директно искат оставката му. Новите министри ще следват същите политики”, заяви депутатът от БСП Тодор Байчев.

Той добави, че БСП са готови за избори и са в „постоянна бойна готовност. „Готови сме даже да спечелим изборите и да управляваме разумно.”, каза още по темата Байчев.

Красимир Ципов добави, че основната опозиционна партия се намира в такова състояние състояние, че репликата „готови сме за избори” звучи абсурдно и със сигурност това е последното нещо, за което са готови

През това време

Европейският парламент ще обсъди по-късно днес на извънредно присъствено заседание в Брюксел решенията на Европейския съвет за бюджета до 2027 година. Според председателя на Европарламента - Давид Сасoли, мнозинството депутати биха подкрепили решенията на държавните и правителствените ръководители в интерес на страните членки.

Очакват се, обаче, известни разяснения относно разпределението на бюджетните средства и обвързването на отпускането им със състоянието на върховенството на закона. За подобно абсолютно одобряване на бюджета до 2027 г. ще бъде необходимо пълно мнозинство в европейския парламент, което е 353 гласа.