Според официални данни Гърция е забранила да се пропускат и в двете посоки пътуващи, независимо от тяхното гражданство. Фанатично ли е една държава да не иска дори и своите чеда?

От 12 часа снощи Гърция спря целия навлизащ трафик на автомобили и хора през граничния си пункт при Илинден. Властите официално заявиха, че мярката ще е в сила до 4 август.

Няма да се пропускат и в двете посоки пътуващи, независимо от тяхното гражданство, както и всички видове превозни средства. Да, това означава, че дори и товарни автомобили (дори и камиони със стока, предназначена за магазини).

Означава ли това, обаче, че Гърция се готви от по-рано за втората вълна на коронавирусната инфекция, за която се готвят и други страни по света? Засега властите са категорични, че лични мотиви няма и тези мерки са взети изцяло с цел да се намали заболеваемостта, внесена от други страни.

„Пътят е празен и мисля, че хората се примириха със ситуацията заради кризата. Бизнесът, обаче, ще пострада най-много от всичко.

Не е тайна, че след един месец започва сезонната работа в Гърция. Хората от нашия регион тук в селото заминават там всяка година, за да участват дейно в тези мероприятия и изкарват прехраната си по този начин. Всички те са много притеснени към този момент от създалата се ситуация.”, заяви кметът на с. Садово Георги Парасков.

Той допълни още, че ако границите бъдат отворена за постоянно след 4 август и повече внезапни затваряния няма, то проблемите едва ли ще бъдат особено големи.

Каква е ситуацията с останалите пропускателни пунктове

От тази нощ гръцките гранични власти ще преустановят официално, със заповед, пропускането на товарни автомобили и през граничен пункт „Капитан Петко войвода“. Забраната ще важи също до 4-ти август, както и при Илинден.

Така единственият възможен подстъп за българите до южната ни съседка остава "Кулата - Промахон", който, според специалистите, също се клати на косъм. Туристи могат да влязат на територията на Гърция само ако представят отрицателен резултат на PCR тест за коронавирус, направен през последните 72 часа.

И като казахме „блокиране“…

Без сериозни нарушения на обществения ред приключи 13-ия ден на антиправителствените протести. Сборният пункт беше триъгълника на властта, откъдето след 21 часа недоволните тръгнаха на шествие, като преминаха през Съдебната палата, булевардите „Витоша” и „Патриарх Евтимий”.

Блокирането се случи за кратко, но качествено. Движението по Орлов мост бе блокирано из основи.

Около 23:00 часа недоволните се върнаха под прозорците на властта.

Протестът срещу правителството днес (22.07.2020 г.) е обявен за 17 часа, началната точка е фонтанът пред президентството. Щурмът на обществото продължава, обещават хора сред протестиращите!