Протест на границата с Гърция бе организиран по-рано днес. На ГКПП "Кулата" търговци на зеленчуци протестираха срещу наредба на Агенцията по храните.

Според новата наредба всеки производител трябва да заплаща такса в размер на 420 лева. Цената не е случайна, тъй като толкова струва обстойното изследване на партида стока (плодове и зеленчуци), внесена от Гърция.

Хората твърдят, че нямат никакъв финансов шанс, както и че по този начин транспортирането на стоката им се забавя много. Търговците държат новите изисквания да бъдат отменени възможно най-бързо.

„Проблемът за вносителите и производителите е, че трябва да заплащат такса 420 лв.за наличие на пестициди в плодовете и зеленчуците на всяка една пратка. Ако имаме 5 артикула, трябва предварително да заплатим 2 100 лв., да изчакаме от 4 до 7 работни дни, за да излезе протоколът за пробата и чак тогава да започнем да продаваме.

През това време плодовете и зеленчуците остават под възбрана в складовите помещения или в камионите.

Тези 420 лв. не притесняват едрия производител на плодове и зеленчуци, който има 100-200-300 декара. На него беритбата му е 10 тона. Малкият вносител и производител обаче ще трябва да плати 420 лева на 2-3 тона” – каза един от протестиращите.“

„Това вече не е проблем, тъй като беше обсъждано и всички искания на производителите бяха изпълнени моментално. От сряда насам се признават сертификати и изследвания, направени в лаборатории в Гърция. Няма никакъв проблем в това отношение", заяви д-р Михаил Бащавелов, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград (ОДБХ).

Какви ще са последствията за бизнеса

Хората от кухнята заявяват, че тестовете за пестициди се бавят много. Причината несъмнено е в липсата на лаборатории в България.

„Става въпрос за лабораторни практики. Всеки анализ изисква време за подготовка и провеждане. Някои от лабораториите предлагат и експресна услуга до 24 часа”, съобщи д-р Кремена Стоева – началник на отдел „Контрол на храните” в БАБХ.

„Въпросът е, че за да бъдат свалени пломбите на даден камион, трябва да се събере екип на НАП и БАБХ. Това затруднява търговците. Направили сме изменение, така че пломбите да бъдат сваляни дори само от един представител”, коментира още тя.

Моментната ситуация в бранша

„Земеделските производители у нас също плащат такси за това дали в продукцията има пестициди и остатъчни продукти. Когато даваме проба за търговските вериги, плащаме по 650 лв. Не разбирам защо търговците протестират. Нека си плащат таксите, както е в цяла Европа”, каза Атанаска Бялкова, оранжериен производител.

„От четвъртък насам имаме неспокоен пазар при плодовете и зеленчуците. Има отделни проявления на свръхцени на пазара и това е следствие на факта, че някои демонстративно не внасят, други нарочно задържат такива цени, а трети са по-алчни”, заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.