„Ако спазваме дистанцията и останалите мерки, ще имаме добри резултати въпреки новите щамове на коронавируса. Те не са стряскащо по-смъртоносни.

Леталитетът към този момент е еднакъв". Това заяви пред медиите доц. Любомира Николаева-Гломб.

Тя добави, че бразилският вариант не е много разпространен в Европа, което засега е успокояващо.

"Антителата на преболедувалите новите щамове се разпознават в по-малка степен. Все още не е намерен критичният праг, под който те няма да могат да действат.

Те неутрализират възможността от зараза, но в малко по-ниска степен. Това важи и за ваксините.

Производителите на двете ваксини, базирани на информационна рНК, вече работят по този аспект.", обясни Гломб.

Тя обясни, че безконтролното предаване на вируса в последната година му е позволило да се адаптира към нашите оръжия. Според нея е много важно да сме по-бързи от него.

Ще се разбере дали в Бургас ще се затягат мерки

Областният щаб за борба с коронавируса в град Бургас ще заседава онлайн днес. Очаква се да бъде взето решение дали ще се въвеждат нови противоепидемични мерки.

До обсъждането им се стига след като градът отново попадна в червената зона на разпространение на заразата. Напоследък в морския град се забелязва сериозно увеличение на разпространението.

Междувременно, Регионалната здравна инспекция предложи увеличаване на COVID леглата в Бургас до 330. Средно лечебните заведения в града са отделили между 16 и 20% от легловия си фонд за лечение на такива болни.

Увеличението ще дойде от тези болници, които са предоставили между 14 и 16% от леглата си за пациенти с COVID-19, уточниха от РЗИ. От понеделник в Бургас започна и безплатно тестване на населението с бързи антигенни тестове.

Големите не чакат - действат

Британският премиер Борис Джонсън призова за глобален договор, който да гарантира истинска прозрачност при пандемии. Целта е страните да могат да обменят данни, на фона на все по-засилващото се безпокойство от Великобритания и Съединените щати, че наскоро приключилата мисия на Световната здравна организация в Ухан не е получила пълен достъп по информация.

В петък лидерите на страните от Г-7 ще се съберат на онлайн заседание заради битката с COVID-19.

"Очевидно е, че в момента повечето доказателства показват, че произходът на болестта е в Ухан. Мисля, че всички ние трябва да установим как се е случило това.

Светът има нужда от общо споразумение как да бъдат проследявани данните във връзка с пандемиите от животински произход. Искаме изследователски центрове по света и общо споразумение за прозрачност.", заяви Джонсън.