“В нашата болница, както практически и в големите софийски болници, а виждам и че в страната е така, вече нарастващата тенденция на болни и превишаващия брой на тези които изписваме, доведе до липса на легла.

За да влезе някой – друг трябва да бъде изписан здрав или да имаме смъртен случай.”, заяви в пред медиите д-р Иван Колчаков, анестезиолог и реаниматор в УМБАЛ „Софиямед“.

По думите му свободни легла няма.

„Всеки час даваме информация в РЗИ и всяко свободно легло се заема. Имахме разкрити 150 легла за лечение на COVID-19.”, посочи той.

След заповедта на здравния министър в лечебното заведение са разкрити нови и сега

„Надяваме се тези 10 дни да пречупят кривата за заболеваемостта. Все още не сме достигнали пика на ноемврийската втора вълна на пандемията. Но какво ще стане - следим всеки ден.”, подчерта доктор Колчаков.

Според него на ситуацията не може да се гледа моментно. Пандемията все още не е преминала и резултатите ще се видят след нейното приключване.

„Безспорно има пряка връзка между коронавируса и смъртността, ако една нация е във водещи позиции в негативната класация по заболеваемост и смъртност по сърдечно-съдови и онкологични заболявания.

През ноември имахме период, през който смъртността беше два пъти по-голяма спрямо същия месец на предходната година. Което показва, че коронавирусът въобще не е за подценяване. От тази гледна точка трябва да се държим отговорно.

Сега плащаме цената на Коледно-Новогодишните купони.”, категоричен е медикът.

По отношение на лечението на COVID-19 той сподели и кои са медикаментите, които дават добри резултати срещу вируса.

Коронавирусът в чужбина

Германия удължава до 18-ти април ограниченията срещу коронавируса. Гражданите да останат по домовете си пет дни около Великден и да намалят контактите, за да се опитат да спрат третата вълна.

На среща, продължила през цялата нощ, канцлерът Ангела Меркел и регионалните лидери отмениха плана за плавно отваряне на икономиката, договорен по-рано този месец.

Големите семейни събирания ще бъдат забранени за великденските празници, като ще могат да се събират до две домакинства или до петима души. Правителството ще поиска църквите да проведат службите си онлайн.

Германия регистрира повече от 7700 нови случая за последните 24 часа, а починалите са 50.

Аргумент за решението

“Тази година ние, и като казвам ние имам предвид правителството и провинциите, но преди всичко хората, бяхме на едно много трудно пътуване. Пътувнане, което имаше успехи, но също и провали. Но не трябва да се обезкуражаваме от провалите. В момента водим състезание да бъдем ваксинирани и да усетим ефектите на това възможно най-бързо. В момента пред нас има две основни стратегии - предпазливост и гъвкавост”, заяви германският канцлер Ангела Меркел.