Нови фишове за неправилно паркирани автомобили ще бъдат издавани в София. Те са в електронен и хартиен екземпляр и се съставят дори без да е необходимо присъствието на шофьора.

Акция на Центъра за градска мобилност залови десетки нарушители

Фишът ще се поставя на предното стъкло, а информацията за него се изпраща електронно към Столичната община.

„По Закона за движение по пътищата неприсъствените фишове ще се издават директно на собственика на автомобила, независимо кой е извършил нарушението.”, казва Никола Рогачев от Центъра за градска мобилност.

До момента Общинската полиция и Столичният инспекторат можеха да съставят и съставяха такива фишове, но в присъствието на водач, което е абсолютно неефективно, защото често не може да се открие водачът или пък водачите оспорват очевидно нарушение.”, коментира Кристиян Кръстев, който е заместник-кмет по транспорта в София.

Със или без пуснат сигнал за аварийни светлини, всеки спрял на забранено място, подлежи на глоба. Засега проверки ще се правят само по булевардите и улиците, по които минава градски транспорт и където е възпрепятствано спокойното преминаване на пешеходци и велосипедисти.

Проверки правят по десет души от Центъра за градска мобилност.

Ще бъде ли приет проектобюджетът

Втори опит бюджетът за 2021 година да влезе за обсъждане в няколко парламентарни комисии. В сряда в пленарната зала не беше събран кворум, което наруши работата на Народното събрание.

Законопроектът предвижда най-много пари - над 18 милиарда лева, да бъдат насочени директно към социалната сфера - за пенсии, заплати и помощи. На фона на кризата с COVID-19 се повишават и парите за здравната система.

Допуска се и тегленето на нов държавен дълг от 4,5 милиарда лева, което ще стане по-ясно през следващите дни.

Екатерина Захариева – самоизолирана

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева вече е поставена под карантина, тъй като в понеделник е била в контакт със зам.-министър Петко Дойков, който е с позитивен резултат за COVID-19 с PCR тест, съобщават от пресцентъра на МВнР.

Захариева, както и останалите контактни на Дойков лица бяха изследвани днес и резултатите от техните PCR тестове са отрицателни. Въпреки ситуацията, вицепремиерът ще продължи да изпълнява служебните си задължения дистанционно. Министър Захариева няма оплаквания и е с добро общо здраве.

Тъй като г-н Дойков участва в делегацията на вицепремиера Захариева в Берлин за тристранната среща в Берлин в понеделник с Република Северна Македония и Федерална Република Германия, МВнР по дипломатически път уведоми незабавно делегациите на другите две държави.