Червен картон или подкрепа ще получи правителството след дебатите в ЕП за върховенството на закона и ситуацията в страната? Това коментираха пред медиите политолозите доц. Стойчо Стойчев и Страхил Делийски.

Те са на мнение, че дебатите не носят формални последствия за страна ни, а по-скоро за Европейската комисия.

„Очевидно е, че темата за това как се харчат европейските пари става все по-важна, защото общественото мнение изисква малко повече обяснения какво се случва с общоевропейските пари.От целия дебат не останах с впечатление, че ще се тръгне към спиране на средствата”, каза Страхил Делийски.

Според доц. Стойчев „червеният картон” е за Европейската комисия, а не за България.

„Тя предложи един дефектен механизъм. Механизмът за сътрудничество и проверка е фокусиран върху формални критерии, съответно правителствата го изпълняват формално. Въпросът е, че законодателствата и институциите не работят така, както се очаква. Инвестира се в създаването на инфраструктура, която не се използва”, смята той.

Страхил Делийски заяви, че общото мнение на европейските лидери е било свързано с поддържане на доверието към Европейския съюз.

„При всички положения темата за връзката между пари и спазване на определени ценности ще бъде използвана, най-малкото на символно равнище, за да се посочат с пръст една или друга изпълнителна власт. Това, че има дефекти в тези механизми на ЕС, не означава, че в страните и в частно България всичко е наред”, каза той.

Политолозите коментираха доверието в правосъдната система, както и предстоящите избори в страната – теми, засегнати в дебата на Европарламента. Според доц. Стойчев доверието в правосъдната система няма да се подобри нито с избори, нито с протести, а по-скоро с реални резултати от реални действия.

За какво е това обсъждане

В понеделник вечерта Европарламентът проведе официален дебат за ситуацията в България. Европейската народна партия подкрепи кабинета, а левицата и "Зелените" отправиха критики.

Резолюция по темата ще бъде гласувана в четвъртък. По-рано в Брюксел се проведе и митинг, на който присъстваха евродепутатът Радан Кънев и Велислав Минеков от „Отровното трио”.

Само Априлското въстание ли дава отзвук в чужбина

"Важността на този дебат е очевидна за всички, които видяха премиера Борисов и неговите евродепутати да се подиграват миналата седмица с доклада на Комисията за Върховенството на закона, твърдейки че той потвърждава напредъкът на правителството му.

И защо да не го правят, когато от години си играят с Комисията и ви казват това, което искате да чуете.", каза Клеър Дейли - депутат от група на крайната левица в Европейския парламент.

„Чухме много тежки думи, които не бива да оставят без коментар. Този парламент не трябва да бъде използван за политическа пропаганда.

Демокрацията и мандатността също са част от върховенството на закона. Всеки, който иска промяна в България, трябва да се подготвя за демократичните избори, а не да се прави с такива опити.”, заяви евродепутатът Андрей Ковачев.