Руските сили са поели изцяло контрола над източната част на град Артьомовск (наричан в Украйна Бахмут). Това съобщи днес основателят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, предаде ТАСС.

Подразделения от ЧВК "Вагнер" са превзели цялата източна част от Бахмут. "Вагнер" контролира изцяло цялата територия източно от река Бахмутка, каза Пригожин, цитиран в Телеграм от своята пресслужба.

Пригожин: Ако "Вагнер" се оттегли от Бахмут, целият фронт ще се разпадне

Бахмут е разположен в контролираната от Киев част от украинската Донецка област. Градът е транспортен възел от голямо значение за снабдяването на украинските войски в Донбас. От лятото на 2022 г. за града се водят ожесточени боеве.

На 16 февруари ръководителят на анексираната от Москва сепаратистка Донецка народна република Денис Пушилин заяви, че руските сили са превзели всички основни възвишения в района на Бахмут.

Гутериш е на среща в Украйна

Ръководителят на ООН Антониу Гутериш е в Украйна, за да се срещне днес с президента Володимир Зеленски. Това е третото му пътуване в страната от нахлуването на Русия преди година. Генералният секретар пристигна в Полша вчера сутринта, откъдето продължи за Украйна.

Основна тема на разговорите днес ще бъде подновяването на международното споразумение за износ на украинско зърно от миналото лято.

Споразумението между ООН, Украйна, Русия и Турция, сключено на 22 юли и подновявано на всеки четири месеца, има за цел да изнася блокираното от боевете зърно от украинските пристанища и да допринесе за облекчаване на световната продоволствена криза, причинена от войната.

Канадският премиер Трюдо обеща подкрепа за Европа

Междувременно канадският премиер Джъстин Трюдо увери председателката на Еврокомисията Урсула Фон дер Лайен, че Канада стои рамо до рамо с Европейския съюз в подкрепата за Украйна.

„Днес мога да съобщя, че удължаваме инженерното ни обучение в рамките на операция UNIFIER поне до есента и изпращаме медицински инструктори от канадската армия, които да помагат на украинските сили в придобиването на медицински умения по време на сражения.

Също така инвестираме 3 млн. долара за разминиране в Украйна и работим с ЕС за доставка на енергийно оборудване за Украйна.”, обяви Трюдо.

Министрите на отбраната на 27-те държави от Европейския съюз се събират днес в Стокхолм, за да обсъдят по-нататъшните доставки на боеприпаси за Украйна.