Началникът на COVID реанимацията в УМБАЛ "Медика-Русе" д-р Милен Шопов показа в ефира на каква е ситуацията в отделението му. Той сподели, че свободно е само едно реанимационно легло, а заетите са 46.

От тях нито един не е ваксиниран. Медикът разкри и стряскаща статистика – от 10 души само 1 пациент бива изписан здрав.

„Искам да уточня, че не ги убива интубацията. Те са достигнали до толкова тежка дихателна недостатъчност, че се налага да бъдат интубирани, за да им се удължи животът и евентуално да бъдат излекувани”, обясни д-р Шопов.

Той показа и как изглеждат две реанимационни легла и по какъв начин се следи състоянието на пациентите.

В какво състояние са пациентите

„Пациентите са приспани медикаментозно. Апаратите, в зависимост от дихателната недостатъчност, могат изцяло или частично да заместят функцията на белия дроб.

За съжаление, някои пациенти са на 100% кислородно дишане, което означава, че не им е останала почти никаква здрава белодробна тъкан. Обикновено пациентите идват със сатурация около 90-92, която с малко кислород можем да подобрим.

Впоследствие, в рамките на ден-два, настъпва рязко влошаване на белодробната функция”, каза д-р Шопов.

„Ако дойдат двама пациенти в сходно състояние, приемаме този, който дойде пръв. Нямам представа дали в останалите болници в Русе има легла”, добави д-р Шопов.

Началникът на COVID реанимацията увери, че кислород в болницата има.

Проблемът е в липсата на персонал. Д-р Шопов и колегите му работят на 12-часови смени, а един лекар и две медицински сестри се грижат за 14 пациенти. Медикът призова хората да се ваксинират и подчерта, че в реанимацията е имало само един имунизиран пациент с редица придружаващи заболявания, който се е излекувал.

Полиция нахлу в русенска махала

Полицейска акция започна рано сутринта в сряда в една от махалите в русенския квартал „Родина”. Версиите за операцията са две.

Едната е за купуване на гласове, а другата - за разбиване на лихварска група. По информация на МВР са задържани 4-ма души.

В къща, претърсена от полицията, са открити около 30 хиляди лева. Братя на един от задържаните твърдят, че имат обяснение за произхода на голямата сума пари. Скоро в семейството е имало сватба и средствата са били подарени на младоженците.  

Живеещи в района сигнализираха, че малко преди 7.00 ч. са пристигнали полицаи, жандармеристи и служители на Отдела за борба с организираната престъпност.

„Майка ми ми звънна, че са нападнали брат ми.”, разказа един от жителите на квартала, в чиято къща са нахлули органите на реда.

Търсени са и тетрадки и списъци с имена на евентуални гласоподаватели.