След като НАТО нарече Москва „най-голямата пряка заплаха” за западната сигурност, Русия продължава офанзивата в Източна Украйна. Украинските власти се опитват да евакуират цивилните от Лисичанск, който е център на руските атаки.

По данни от Киев близо 15,000 души остават подложени на безмилостен обстрел. Областните управи на Николаев и Кривой рог съобщиха за сринати цивилни сгради и жертви сред мирното население след бомбардировки.

На този фон, президентът Путин обяви, че не било проблем, ако Финландия и Швеция влязат в НАТО, но Русия щяла да отговори симетрично при разполагане на военни контингенти и инфраструктура.

Путин допълни, че не е изключено да се появи напрежение в отношенията на Москва с Хелзинки и Стокхолм заради членството в Алианса.

Казусът „Финландия и Швеция“

„По отношение на Финландия и Швеция, ние нямаме проблеми с тях, каквито, за съжаление, имаме с Украйна. С тях нямаме териториални спорове.

Няма нищо, което може да ни притеснява по отношение на това Финландия и Швеция да станат членове на НАТО. Щом искат, моля, нека го направят.

Но те трябва ясно да разберат, че не са се сблъсквали с никакви заплахи преди това. Сега, ако НАТО-вските войски и инфраструктура бъдат разположени, ние ще бъдем принудени да отговорим по същия начин и да създадем същите заплахи за териториите, от които се създават заплахи срещу нас. Очевидно е. Какво, не го ли разбират? Всичко вървеше добре между нас, но сега ще има напрежение, със сигурност ще има”, заяви Путин.

Национален съвет с приоритет „Промяната“

Предстои „Продължаваме Промяната” да обсъдят на Национален съвет други имена, различни от това на министър-председателя в оставка Кирил Петков, за възможна кандидатура за премиерския пост при връчването на проучвателния мандат от Румен Радев. Това каза Андрей Гюров, председател на парламентарната група на ПП. 

По думите му в партията има много подготвени членове за позицията. На въпрос дали се обсъжда кандидатурата на Никола Минчев, Гюров отговори, че той със сигурност е изключително подготвен и е фигура, която се ползва с уважение в парламента. 

Той коментира и закритото заседание на Народното събрание снощи, където беше обсъждан казусът с изгонването на 70 руски дипломати. По думите на Гюров в докладите на ДАНС има конкретна информация за хора, които са работили против българския интерес и са били заплаха за националната ни сигурност.

„Твърдението, че Президентството не е било информирано, не отговаря на истината”, категоричен беше Андрей Гюров. Той уточни, че на КСНС са присъствали двама представители на институцията.