Премиерът на Република България Бойко Борисов отиде на официална инспекция на ремонта на пътя, намиращ се между Монтана и Видин. Заедно с него, там присъстваше и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който обходи отсечката от Макреш до крайдунавския град.

„Процесът е необратим. Проектът е финансиран, работи се усилено. За региона евросъюзът е отпуснал над 200 милиона евро за финансиране, така че няма какво да ги бавим.“ – заяви премиерът на България.

Борисов изрази мнение, че пътните строежи в страната са изключително трудни и сложни за изпълнение, тъй като се налага да се строят много тунели и мостове заради нееднородния релеф. Благодарение на новите пътища, обаче, се откриват и нови заводи, подчерта Бойко Борисов.

Докъде стигнаха консултациите за ВНС

Още една ситуация в България привлича погледи и тук, и в чужбина. Ситуацията с организация на Велико народно събрание.

"С идеята за Велико народно събрание управляващите опитват да покажат, че отговарят на исканията на протестите." - бе тезата на политолога доц. Татяна Буруджиева.

„От началото на протестите ГЕРБ прави различни стъпки, за да покаже, че отговаря на протестите. Една от тях беше предложението за ВНС и промени в Конституцията. С поредната смяна на министъра на правосъдието, мисля че дебатът няма да спре.”, заяви още тя.

Какви са прогнозите на специалистите

Според социологическата експертиза на Васил Тончев управляващите имат абсолютно реални шансове да съберат необходимите им гласове, за да отворят процедурата по обсъждане на промените, която продължава до два месеца.

„Относно предложенията, които са направени – Бойко Борисов или ГЕРБ са извадили някои неща, които отдавна се замитат под килима и са доста популярни у нас. С изключение на двe мерки – ВНС, за което мненията са разполовени и другата – да се избира президентът от парламента, а не директно, останалите получават квалифицирано мнозинство.” - обясни Тончев.

Буруджиева е на мнение, че дебатът е необходим поне, за да се видят точните мнения на хората, които са в правителството ни. На всеки малко или много му е интересно докъде ще стигне всичко това.

„След категоричното разделение, което настана в нацията – не само между хората и партиите, а и между институциите, той е необходим, за да се върви напред.”, посочи политологът.

Тя обясни още, че основният аргумент на ГЕРБ ще е, че те започват дебата, който ще предизвика промените.

„Дали тяхното предложение за ВНС ще бъде прието не е след изявлението на ДПС. Те не са партия, която отстъпва от мнението си. От друга страна Карадайъ неслучайно публикува извадки от речта на Ахмед Доган преди да се формира партийната позиция.

В тях ключовата дума е „рестарт“, точно като тази на Борисов. Това е едно поле, на което те могат да започнат дебата.”, каза още Буруджиева.