Сблъсък между Прокуратурата и МВР заради делото за парите за магистрала „Хемус”. От Софийска градска прокуратура се оплакаха от натиск от страна на ГДБОП. Главният прокурор Иван Гешев обяви още, че се води война срещу държавното обвинение.

Той заплаши да сезира европейските институции. В отговор вътрешният министър каза, че Прокуратурата не действа активно по разследването и отрече шефът на антимафиотите да е заплашвал прокурори.

Причини и повод

Скандалът, според социалния антрополог Харалан Александров, е продължение на „двувластието, в което живеем”.

„Има два разказа, две истории, един и същ сюжет търпи две коренно противоположни интерпретации. Така сме от година и половина.”, коментира Александров.

„Ще се научим сами да се ориентираме сами в истината, защото институциите очевидно не могат да се разберат помежду си.”, коментира още той.

Според него, обаче това е прекрасна среда, в която избуяват частни истини. „Нашите институции за пореден път показват, че смятат да продължават да я карат по този начин – да живеят в тежък конфликт. Тази ситуация устройва хората с криминална нагласа на ума.”, заяви Александров.

„Този конфликт е с продължение, като че ли е симптоматичен за това, че така чаканата правосъдна реформа, може би, ще се случи доста трудно”, коментира журналистът Калина Влайкова.

„Страшно е, че институциите се налага да си говорят през медиите.”, коментира социологът Алексей Пампоров.

„Допускам, че колегите от ГДБОП имат известни основания, защото е ясно, че трябва да има бързо и ефективно разследване. Ако има свидетел по такова знаково дело и прокуратурата 4 дни да не може да го разпита, прокурорите да казват – „Те ни оказват натиск” – това е хлапашка работа Вероятно си е изтървал нервите колегата от ГДБОП, няма как да е.”, допълни Пампоров.

Зелен сертификат в НС – сагата продължава

„Това депутатите да не влизат със сертификат в Народното събрание е поредната акция на т.нар. опозиция да бойкотира правителството още от първите дни. Това е едно политическо говорене, което няма никаква правна и медицинска логика”.

Това заяви адвокатът Пламен Таушанов от Асоциацията за закрила на българските пациенти.

„От юни тази година в Европейския парламент се влиза със сертификати. От ноември е задължително дори и за посетителите”, каза още той.

„Това е фундаментален проблем, защото в Европейския парламент се влиза със сертификат, но има и заведени дела от парламентаристи срещу тази дискриминационна практика”, смята адвокатът Виктор Костов.