Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов заяви, че правителството категорично подкрепя необходимостта от компенсации за бизнеса заради високите цени на природния газ.

Кабинетът ще изготви компенсаторна схема, която ще предложи на следващия парламент, каза още Стоянов при откриването на специализирано изложение за индустриални машини и технологии.

Ходовете, които се планират от служебния кабинет

Служебният кабинет прави всичко възможно, за да осигури бизнеса с природен газ, включително допълнителни количества още през тази зима. Евентуално схемата може да е бартер - газ срещу ток, съобщи министърът на икономиката Никола Стоянов.

Целта е поне 150% да бъдат обезпечени потребностите през зимата. Газ има, но проблемът е в цената - каза още Стоянов.

"Като министър на икономиката мисля, че това е и разбиране на цялото правителство. Твърдо сме "за" компенсации за газа.

Не може да има компенсации за електроенергия, а да няма за газ и да поставяме едни фирми в неконкурентна ситуация спрямо други. Твърдо ще има и ние ще подготвим схема, която ще предложим на следващия парламент, разбира се, тъй като без парламент ние не можем да променим нищо".

Средства в бюджета са предвидени, за да бъде запазена и отстъпката в цените на горивата, каза още Никола Стоянов.

Изборите наближават – актуалната предизборна ситуация

Осем формации са в "играта“ за места в Народното събрание, като изгледите на две от тях ще зависят от оставащите седмици на кампанията, от активността и от съпътстващи фактори. Под бариерата изпъкват две.

Това са електоралните нагласи от началото на кампанията. Към днешна дата се очаква да гласуват по-малко от половината имащи право на глас у нас, което е сравнително ниска за стандартите от последните десетилетия активност.

С това и предвидимостта става ниска и са възможни размествания – с евентуалните колебания в активността и при различаващите се степени на мобилизация на различните типове електорати, които партиите имат.

Мерки по програмата „Развитие на човешките ресурси”

740,000 души се очаква да бъдат обхванати от мерките на програмата „Развитие на човешките ресурси” (ПРЧР) 2021 - 2027 г., която бе одобрена на 1 август. Бюджетът е малко над 3,8 млрд. лева.

Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров по време на пресконференция относно приоритетите на програмата.

"Първият приоритет е свързан с насърчаването на заетостта и развитието на уменията, като са определени 42% от средствата на програмата. За втория приоритет – социално включване, е предвиден 37% от бюджета на програмата.

Специален приоритет е насърчаването на младежката заетост с 19% от бюджета, обхват ще има и с младежите, които не са включени в образование, обучение и заетост, като за тях ще има специални мерки. Петият приоритет е насочен към социалност и иновации", обяви още по темата Лазаров.