„Вероятно стойностите ще нарастват още, тъй като сега се изследват предимно хора, които вече са пациенти. Доскоро се тестваха най-вече здрави– тези, които пътуват за почивка.

Това доведе до един голям спад на откритите случаи. Броят, който се съобщава всяка сутрин, е на хора, които са носители на вируса – те не са болни.

Около 20-25% от тях ще дадат някаква клинична картина. До болница ще стигнат още по-малко”.

Така коментира ситуацията със заразата пред медиите тази сутрин бившият директор на „Пирогов” доц. д-р Спас Спасков. Той обясни, че рекордния брой заразени с COVID-19 у нас в последните дни се дължи именно на горепосоченото явление.

Готова ли е здравната ни система

Според него здравната система има изключително висок капацитет да поеме пациенти с коронавирус.

„В момента се ползват не повече от 10% от леглата, които са предвидени за болни от COVID-19”, посочи Спасков.

Бившият директор на „Пирогов” засегна детайлно и лечението на вируса с различни препарати, сред които е и спасителят на Тръмп - „Ремдесивир”.

„Вече го има и в България и се намира свободно. Мисля, че количеството ще бъде абсолютно достатъчно за три месеца. Ако се налага да се използва и ефектът е добър, ще може да се закупува и в бъдеще.”, каза Спасков.

Той посочи още, че това са лекарства „хитове”, които се изкупуват, но после би могло да се окаже, че са недостатъчно ефективни.

„В момента това се приема, че повлиява добре на пациентите и те се стремят да си го набавят. Препаратът, обаче по света се прилага за по-тежките случаи.”, обясни още доцентът.

Според него Националният оперативен щаб дава изключително обективна оценка на картината в страната. Спасков изрази мнението си за поведението му в началото на коронакризата и заяви, че то е било напълно адекватно, за да се спазват правилата.

Носят ли се маски

Масова акция „Маска” ще се проведе в столичния градски транспорт. Заловените без предпазни средства ще бъдат сваляни от контрольорите и директно предавани на полицията.

Проверяващите ще бъдат безкомпромисни по отношение на актовете за глоби, предупреждават от Центъра за градска мобилност. Безпрецедентните мерки са предизвикани от рекордния брой на заразените с коронавирус през последните дни.

„Всеобхватните проверки ще продължават, докато тази мярка е в сила. Екипите работят на различни спирки, през целия ден.”, обясни директорът на „Градска мобилност” Димитър Дилчев.

Той посочи, че все още контрольорите не налагат глоби на хора без билет или такива с нередовни превозни документи.

„Това е мярка, която предстои да се промени. Затова призовавам столичани да се снабдят с превозни документи”, каза Дилчев.

Все още няма решение за това дали шофьорите ще започнат отново да продават билети.

Дилчев поясни, че автобусите се дезинфекцират всеки ден – сутрин и през деня на последната спирка. Обработват се метровлаковете, както и касите в станциите.