Нов скандал се разрази в САЩ, след като подаден анонимен сигнал оповести за злоупотреба от страна на Google с личните данни на около 50 милиона американски граждани.

Данните, които засягат здравословното състояние на хората, първоначално са изнесени в интернет във видеоклип, съобщава Гардиън.

Тайна договорка между интернет гиганта и един от най-големите здравни фондове в страната – Ascension е довела до разработката на проект с името Найтингейл.

В рамките на проекта са трансферирани пълните медицински досиета на милиони пациенти.

Сред информацията, която е налична за всеки човек, фигурират пълните имена, адрес, телефон, както и детайлна информация за здравословното му състояние.

Нарушенията засягат хора от половин Америка

Всичко това е конфиденциална информация, за която хората не са давали съгласието си да бъде споделяна и обработвана от трети страни.

Ascension е вторият по големина здравен фонд на територията на САЩ. Разпространените данни включват екранни снимки, от които се виждат огромните мащаби на информацията, за която хората не подозират, че е в чужди ръце.

В случая не е направено това, което е задължителна стъпка и включва премахването или анонимизирането на личните данни.

Направено по този начин, информацията може да се ползва за анализи и прогнози, на база масивите, в които няма чувствителна информация и данни.

От видеоклипа, който докладва за скандала, става ясно, че проект Найтингейл има насоченост в четири различни сфери.

Както вече казахме в него са включени данните на около 50 милиона американци от 21 различни щата.

Крайният срок, който е поставен за приключването на проекта, е март 2020 година, се казва във въпросния видеоклип.

Над 300 служители са работили по тайния проект

Информацията, която е предоставена на Google, е използвана при разработката на нов изкуствен интелект и други аналитични инструменти, които са в сферата на действие на компанията.

От страна на Google към този момент няма официален коментар, а представителите на Ascension също се въздържат от такъв.

Във видеото има стенограми и други доказателства за това как служители на здравния фонд изразяват притеснения за това как ще бъде използвана тази информация.

Наред с това се обсъждат и фактическите нарушения на различни закони, касаещи личната неприкосновеност и чувствителните данни за здравословното състояние на хората.

Това, което е категорично потвърдено и от двете компании е, че те имат подписан договор, което според Wall Street Journal е станало няколко часа, след като скандалът избухва.

В проекта са включени около 300 човека, които са почти по равно разделени като служители на здравния фонд и интернет гиганта. Това е пореден скандал в който Google са въвлечени.

През 2017 година в усилията си да се наложат като монополист на пазара на здравните услуги и анализа на данни на пациенти и болнични заведения, името им отново влезе в новините по скандален начин.

През същата година една от големите английски болници предаде на Google данните на близо 1,6 милиона британски граждани, които отново бяха използвани при разработката на различни продукти на Google.