Полша въвежда задължителна седемдневна карантина за пътници от Великобритания в опит да ограничи разпространението на варианта Делта на коронавируса, заяви днес здравното министерство.

Във Великобритания в момента има ръст на новите случаи на COVID-19, дължащ се на по-заразния вариант Делта, открит първо в Индия. Взетите днес решения за пристигащите от Великобритания целят намаляване на риска от пренасяне на варианта Делта от зона с повишен риск, обясни здравният министър Адам Неджелски, цитиран от полската информационна агенция ПАП.

"Трябва да се погрижим за гражданите си и тяхната сигурност", каза министърът.

Говорителят на здравното министерство Войчех Андрушевич съобщи, че от утре пътниците от Великобритания ще бъдат задължени да преминат през седемдневна карантина, дори да са дали отрицателен тест за коронавирус преди влизане в страната. Ще се изисква и да се тестват за COVID-19 след изтичане на седемдневната карантина.

Карантинните правила няма да се прилагат за напълно ваксинираните пътници, написа Неджелски в Туитър в отговор на въпрос на журналист. По-строги правила вече бяха прилагани за пътници от Бразилия, Индия и Южна Африка.

Нов коронавирус

Нова разновидност на коронавируса беше забелязана от учени в бразилския щат Сао Пауло, предават информационните агенции, като се позова на информация, публикувана вчера в информационния портал G1. Новата разновидност на коронавируса бе забелязана за първи път в град Мокока. Тя се разпространи и в град Порту-Ферейра (и двата града се намират в щата Сао Пауло).

Понастоящем изследователите не разполагат с достатъчно информация за това дали новата разновидност на коронавируса е по-заразна и дали причинява по-тежко заболяване. Първият случай на заразяване с коронавирус в Бразилия беше регистриран на 26 февруари миналата година.

Починалите от COVID-19 в Бразилия са вече над 450 хиляди, става ясно от най-скорошните данни на бразилското здравно министерство, предаде Франс прес. Епидемиолозите се опасяват, че ще се стигне до трета вълна на коронавирус в южноамериканската страна.

Каква е смъртността от тази разновидност

Общият брой на смъртните случаи от COVID в Бразилия е 452 031, като 2173 от тях бяха регистрирани през последните 24 часа. Специалисти, обаче са на мнение, че действителният брой на смъртните случаи е по-голям от официалния.

Бразилия, която е с население от 212 милиона души, е на второ място в света по смъртни случаи от ковид. На първо място са Съединените щати. Общият брой на заразените с коронавирус в Бразилия е 16 милиона души, като през последното денонощие бяха регистрирани 73 хиляди нови случая на заразяване.

В Бразилия на около 42,7 милиона души е поставена поне една доза от ваксина срещу COVID-19, а на 21 милиона души са поставени две ваксини срещу ковид.