„Смъртността в България остава висока, въпреки че броят на новите случаи на коронавирус е намалял.“

Това отчете в медийното пространство общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. По думите ѝ държавата е допуснала грешки в управлението на COVID кризата и не се говори за ваксинация.

„Правим едно и също и очакваме различни резултати. Неглижираме мерките, отричаме съществуването на вируса, отричаме пандемията и поставянето на ваксините.

Крием се, когато се разболеем, за да не влезем в карантина. Това са реалните последици от неглижирането на ситуацията. Фактът, че не признаваме, че вирусът съществува, не го прави да спре да се развива.”, обобщи медикът.

Високата смъртност у нас д-р Николова отдава на това, че не се търси помощ.

„Има много хора, които са положителни - изследват се вкъщи, не се обявяват, не търсят лекарска помощ, а когато се влошат - тогава вече отиват в болница в много тежко състояние”, смята тя.

Съвпадането на COVID кризата с изборите у нас

„Всеки иска да угоди, да каже, че е много добре – няма криза, няма нужда да се носят маски, няма да ви контролираме. И какво се случва в крайна сметка - пациентът стига до болницата - места няма, ние се задъхваме, системата се натоварва докрай, но всички други са добри.”, посочи още д-р Николова.

По думите ѝ първото, което трябва да направи новият здравен министър, следва да е свързано с ваксинацията срещу коронавируса.

„Имаме заболяване, което можем да предотвратим. Идват празници, ваксинирайте се, за да можем да ги изкараме спокойно.”, призова общопрактикуващият лекар.

Голям наплив от тестващи се за антитела в Монтанско

Лабораториите в Монтана отчитат наплив от желаещи да се тестват за антитела, в първата седмица откакто те служат за издаване на зелен сертификат. Само една от тях са направени 1235 теста. Това е броят на ваксинираните в цялата област за същия период.

Д-р Димитрина Михайлова споделя, че след 11 ноември интересът от преболедували е голям.

"На ден минават до 300 човека, но нямаме консумативи, има недостиг на тестове. Получаваме единични опаковки през няколко дни. Събраното количество се обработва впоследствие.", обясни тя.

По думите ѝ около 30% от изследваните имат достатъчно количество антитела, за да получат сертификат. А необходимото количество е над 150 бала единици на милилитър.

"Ваксинираните имат повече антитела като количество, но преболедувалите имат повече видове.", сподели д-р Михайлова.

Тя разкрива, че рекордът на пациент в тази лаборатория е над 5000 антитела.