От “Продължаваме Промяната” искаме падане на ДДС-то на хляба. Това заяви депутатът от ПП Настимир Ананиев.

По думите му партията ще отправи предложение за това към коалицията.

“Изпратили сме и запитване към Министерството на финансите, които ще направят изчисление и ще кажат възможно ли е това”, каза още Ананиев.

Обсъжда се и падане на ДДС върху родното производство плодове и зеленчуци. 

“Това е с цел то да бъде по-конкурентно на това, което се внася от чужбина”, поясни Ананиев.

“Искаме и МФ да изчисли по какъв начин и с колко да се намали ДДС-то за тока на всички потребители”, каза още той и допълни, че за тях е важно "всеки да почувства облекчение от този инфлационен натиск”.

Ананиев, който е председател и на Комисията по регионални въпроси, коментира и изплащането на парите за строителство и поддръжка на пътища, които фирмите очакват да получат. 

“Имаме входирани две решения. Ще се обединим около една версия, която е симбиоза от двете", каза Настимир Ананиев. Той поясни, че “ще бъдат изплатени 50% на пътните строители и 100% за мантинелите, маркировката и знаците”. Това решение ще бъде разгледано на извънредната комисия във вторник.

Продължаваме промяната със спад в народната любов

След съществения отлив на подкрепа през миналия месец спрямо основните институции, при настоящето проучване социолозите регистрират известна стабилизация с продължаваща минимална ерозия.

Положителната оценка за работата на парламента се задържа на 24% от всички интервюирани, докато отрицателните оценки се покачват до 66%.

При правителството се отчита също лек спад на положителни оценки за работата - от 29% през миналия месец до 27% през този, а отрицателните бележат също минимален ръст от 56% през март до 58% през април. Проучването отчита също съществени различия в отношението към работата на правителството сред различните партийни електорати.

Симпатизантите на „Продължаваме промяната“ стоят най-убедени в подкрепа си спрямо кабинета. Останалите три партньора имат доста по-нюансирано отношение. Сред привържениците на „Демократична България" съотношението положителна-отрицателна оценка е в пропорция 5 към 3.

Симпатизантите на БСП са разделени на две равни части в тази си оценка, докато тези на „Има такъв народ“ в по-голямата си част имат отрицателно отношение към работата на кабинета. При президента не се наблюдава съществена промяна този месец, като положителните оценки за неговата работа са 50%, а отрицателни 38%. 

Близо половината българи (47%) са на мнение, че предсрочни парламентарни избори не сa необходими. 37% са на обратното мнение. Сред разбивките по групи прави впечатление, че единствено сред симпатизантите на ГЕРБ и „Възраждане" доминира позицията, че са необходими предсрочни парламентарни избори.

Ще изкарат ли Петков и компания пълен мандат

Малко над половината (52%) смятат, че правителството няма да изкара пълен мандат. 28% са на противоположното мнение.

И този месец продължава ерозията в подкрепата към „Продължаваме промяната“ - от 22.9% сред заявилите, че ще гласуват през март, до 20.1% през април, сочи още проучването.

Този спад при формацията на Петков и Василев води до структурна промяна на електоралните нагласи, като през този месец основният им опонент в лицето на ГЕРБ вече е първа политическа сила с 23.6% от гласуващите. ДПС и БСП задържат сходни нива в сравнение с предишния месец съответно с 11.1% и 10.5% от гласуващите.

Регистрираме втори пореден месец на ръст при „Възраждане“ – от 7.3% през март до 9.3% през април, което нарежда партията на Костадинов като пета политическа сила в страната, в близки стойности до третата и четвъртата. „Демократична България" задържа позиции на 7.1% от гласуващите, а „Има такъв народ“ този месец са с 6.9% от всички заявили, че ще гласуват на евентуални избори.