„По отношение на „Балкански поток”, според нас, конструкцията на проекта не е финансово издържана. Там ние сме се отказали от едни сигурни постъпления от около 1 млрд. 350 млн. лв. по стария транзитен договор, който сме имали в рамките на 10 години.

Задлъжнели сме с поне още толкова, за да започнем да строим някакъв нов газопровод, който, при добър мениджмънт, е можел да се започне с постъпленията по стария договор”. Това заяви на брифинг служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

Относно газовата връзка с Гърция той обясни, че там се работи, но има "притеснителни неща" - очаквани забавяния в доставките на готови компоненти за газопровода.

Какви мерки е взела България до момента

Министърът обясни, че е изпратено писмо до изпълнителната компания "Авакс". В него е обяснено, че срокът на договора за изпълнение трябва да бъде спазен. Ако това не се случи, ще се пристъпи към усвояване на обезщетенията, които са в размер на 90 хил. евро на ден.

Живков каза още, че когато е правена финансовата рамка, не е взето предвид ограничаването на фосилните горива и тяхното използване в бъдеще, което е с тенденция към намаляване.

"Целият екип направи посещение на газовата връзка с Гърция. Там се работи, но бяха установени притеснителни неща. Едно от тях е очакваното забавяне в доставките на готови компоненти от газопровода.", обясни Живков.

"Фокусът на нашите действия го налагат обстоятелствата. Основният проблем за решаване е насочен към ТЕЦ „Марица-изток 2“, добави Андрей Живков.

"Скоро ще излезем с окончателно решение за това как да постъпим така, че в близко бъдеще в ТЕЦ „Марица-изток 2“ да няма социален стрес. Решението няма да е безусловно.

Ще изискваме сериозно преразглеждане на разходите и на начина, по който се управляват самите дружества", каза още министърът.

Гешев с ремонт и обзавеждане за колосална сума

Според разследване на „Свободна Европа” главният прокурор Иван Гешев живее в резиденция „Бояна”. За ремонт и обзавеждане на жилището му са платени над 360 хиляди лева, според същия репортаж. От Министерския съвет не потвърдиха дали ремонтираният имот е обитаван от Гешев.

Ремонт и обзавеждане за над 360 хиляди лева са направени в Дом номер 5 на резиденция „Бояна”, където според разследването на „Свободна Европа” живее главният прокурор Иван Гешев.

„Това е първият главен прокурор, който живее в правителствената резиденция”, каза журналистът от „Свободна Европа” Полина Паунова.

Според сайтове главният прокурор плаща наем от 100 лева на човек на ден.

„Аз живея в държавен имот по препоръки на всички служби за сигурност. Като семейството ми плаща наем на пазарни цени.”, заяви Иван Гешев през миналата година.