Нов доклад дава данни, че Земята чупи температурни рекорди в продължение на 13 последователни месеца. Всеки месец са отчетени температури с 1,5 градуса по Целзий по-високи от средните стойности, в сравнение с тези от преди индустриализацията.

От юни 2023 година насам всеки месец е бил по-топъл от предходния. Това прави средната глобална температура между юни и юли с 1,64 градуса C по-висока от тази преди индустриалната революция. Тогава хората са започнали да изгарят изкопаеми горива, от което се отделят огромни количества парникови газове в атмосферата.

Институцията изготвила доклада е Службата за климатични промени. Директорът ѝ Карло Буонтемпо казва в изявление, че данните са повече от статистическа странност. Той подчертава голямата продължаваща промяна в нашия климат. Според него дори тази специфична серия от екстремни явления да приключи в някакъв момент, отново ще станем свидетели на нови рекорди, които ще бъдат счупени, тъй като климата продължава да се затопля.

Влиянието на Ел Ниньо

12-месечната серия от рекордно високи температури от части се дължи на Ел Ниньо. Това е климатичен цикъл, при който водите в тропическия източен Тихи океан стават по-топли от обичайните. Ел Ниньо оказа най-силно влияние в периода юни 2023 до май 2024 година. Последиците повишиха средните температури на морето в източната и централна част на екваториалния Тихи океан.

Въпреки влиянието на Ел Ниньо, най-голям ефект за повишаване на температурите оказва натрупването на вредни емисии и газове в атмосферата, които са в следствие на човешката дейност.

Опасен праг при увеличаване на температурите

Според учените, глобалното затопляне с почти 2 градуса по Целзий след индустриалната революция е важен праг. Повишаването на температурите с повече градуси крие опасност от причиняване на опустошителен и необратим срив на климата.

Дори увеличението на температурите с 1,5 градуса по Целзий е достатъчно опасно. При покачване на температурите световният климат се приближава до множество критични точки, които ще доведат до горещи вълни, наводнения, глад и вероятност за унищожаване на екосистемите. Това предупреди ООН още през 2018 година със специален доклад.

През 2015 година, в рамките на Парижкото споразумение близо 200 държави се ангажираха да ограничат повишаването на глобалните температури до 1,5 градуса по Целзий.

Изследователи на климата не очакват рекордно високите температури да паднат скоро. Учените се надяваха, че края на Ел Ниньо може да даде на планетата отсрочка. Според Националната океанска и атмосферна администрация в САЩ до края на лятото се очаква да има по-високи от средните температури за лятото.

В България отново предстоят рекордно високи температури. Обявен е жълт код за опасно горещо време.