„Имаме данни и предварителни сигнали за нарушения по отношение на НЗОК и за фалшиви хоспитализации в „Пирогов”. Към момента в лечебното заведение тече проверка. Не става въпрос за чистка, но в страната и София има няколко проблеми болници".

Това каза пред медиите тази сутрин зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

Той добави още, че Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания е в изключително лошо състояние.

Адекватни ли са сертификатите за COVID-19

„Казусът с издаването на сертификати и антигенните тестове не зависи от Министерството на здравеопазването, а от Европейската комисия. Водят се разговори и тече процедура. Ще настояваме този казус да се уреди. Предполагаме, че до 15 юни всичко ще е ясно”, обясни Петров.

„Все още не сме получили отговор от Правосъдното министерство. Реакцията беше по-скоро провокирана от казуса с „Александровска” болница.

В „Лозенец” има обжалване и спиране не по същество, а спиране по вписването от СГС. По същия казус има жалба и от „Александровска” болница, но решението на съда е отрицателно. Те отказват да спрат вписването. Спира го Агенцията”, обясни Петров.

„Не е работа на Агенцията да проверява основания. Те се проверяват от съда.

Работата на Агенцията е да направи вписването. Не им е работа да преценяват дали някой пише грамотно.”, добавя зам.-министърът.

Осъществявани ли са незаконни трансплантации

„Агенция "Медицински надзор" е сезирала ДАНС и здравния министър за тези случаи. ДАНС е препратила информацията и до ГДБОП. Не подлежи на съмнение, че бившият здравен министър е бил сезиран за тези случаи”, обясни Петров.

По негови думи процесът около тези незаконни трансплантации е продължил около година и половина.

„В украински вестници се появи информация за починал донор. Извършваме проверка и по тези сигнали”, каза още Петров.

Минеков с още по-солидни разкрития

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков обяви три сигнала, които ще изпрати за разследване до Европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Единият от тях е за реставрацията на крепостта „Яйлата”. За там проф. Минеков казва, че е можело да се похарчат над 2 млн., а са похарчени са само 1 млн. и 600 хил. и то за бутафория.

„Не мога да си обясня тези изявления от човек, който не е идвал тук. Стана ми смешно. Благодаря му за изявлението, защото след него, това място ще привлече още повече туристи”, каза Цонко Цонев.

„Ако наистина материалите бяха каквито г-н Минеков казва, най-вероятно проверката нямаше да завърши много добре”, казва Цонев.