До края на седмицата Омикрон ще бъде доминиращ у нас. Това заяви математикът проф. Николай Витанов.

„Първото нещо, което той ще предизвика, е достигане на 10 000 случая на ден. Има време това да се случи. Не се очакват резки пикове, защото пожарът не гори равномерно. Дори и да има такива, това няма да продължи повече от 2-3 дни”, каза по темата той.

Кога ще стигнем пик, кога числата ще намалеят

Витанов потвърди, че направената от него прогноза през ноември е актуална и към момента.

„След като Омикрон стане доминиращ, 2-3 седмици ще бъдем в негов плен. Това ще бъде максимумът, ще стои няколко дни и след това ще тръгне надолу.

Т.е. очакванията са, че през втората половина на февруари ще сме преминали максимума и ще вървим надолу.”, посочи математикът.

„Като цяло ситуацията с COVID-19 е търпима, но се очаква бавно влошаване. Вариантът Делта отслабва, а Омикрон все още не е станал доминиращ.

Базовото репродуктивно число днес е 1,11 - т.е. 100 души с COVID-19 заразяват 111. Заразата увеличава обхвата си, но числото е под 1,3. Това е така, защото в областите, където заболеваемостта е висока, легла все още има. А там, където е по-ниска – леглата намаляват.”, каза още той.

Кои градове са най-застрашени

От гледна точка на заетост на интензивните легла най-неприятно е положението в Северния централен район – Силистра, Русе, Велико Търново.

„Тя е 72,5%, но ако нищо не се направи, до края на седмицата ще стане 80%.

Има обаче и активни елементи, които могат да променят това – правителството може да предприеме някакви мерки с цел да не се достигнат тези проценти”, заяви математикът.

Според него това дали в тези области ще се наложи локдаун или не, не е само медицинско, но и политическо решение.

„Системата е изчислена така, че дори да станат 80%, може да издържи още известно време. Тоталният локдаун обикновено за 10-ина дни променя картината.

В тази вълна скоростта на запълване на леглата не е била над 2% на ден, така че очакванията са да не се достигне до 100% запълване. Този резерв от 20% не може да се изгори за един ден.”, обясни той.

„Русе беше ден-два над 80%, сега са 70 и няколко - нищо не стана. Може да се изкара известно време и на 80%.

В околните области на Северния централен район има свободни интензивни легла. Т.е. хора, които имат нужда от интензивни грижи, могат да бъдат закарани там и ситуацията да се удържи.”, коментира Витанов.