„Намалението в цените на топлинната енергия ще бъде усетено при потребители, когато излязат изравнителните сметки през юли”, заяви категорично омбудсманът Диана Ковачева. Новият омбудсман за първи път споделя своето мнение по актуален проблем.

Мнението на омбудсмана по създалия се проблем

„Проблемът, срещу който възразявам, е появата на прекалено много прогнозни елементи при ценообразуването. Към момента прогнозният елемент е този, че хората плащат на базата на прогнозни сметки. И наистина мартенските сметки бяха безкрайно високи. Това се дължи на факта, че имаме прогнозно отчитане. Отчита се на предположение, че хората са останали вкъщи, било е студено, необективни факти. В същото време реалният отчет идва чак в края на отоплителния сезон, когато хората получат изравнителните си сметки”, обясни Диана Ковачева.

„Като че ли през тези два месеца ние много сериозно се занимавахме с темата КЕВР. Аз изпратих над четири препоръки до тях по различни казуси. Всъщност основният проблем, с който се сблъскваме, е обстоятелството, че липсва прозрачност при ценообразуването на топлинната енергия. Видяхте, че нещата са толкова объркани, че дори се наложи министърът на енергетиката на обясни какво точно е имал предвид КЕВР. Като че ли КЕВР се крият зад сложната система на ценообразуване. При тази липса на прозрачност, това определено пречи на хората да разберат за какво реално плащат”, смята Ковачева.

Омбудсманът счита, че цената на топлинната енергия наистина се е снижила, защото за последните два месеца от КЕВР са определили по-ниски цени. Как това ще се отрази на сметките на крайния потребител – все още не се знае.

Ковачева, обаче, не е съгласна с един друг елемент, който е част от ситуацията – тарифите, по които ще се плаща.

„След промяна в „Наредба 5“ се оказва, че цената на природния газ ще се променя всеки месец, а това ще се отразява върху цената на топлинната енергия веднъж на 6 месеца”, поясни пред медиите тя.

Назад във времето

Още предния петък се започна с всички приказки за цени и евентуални спекулации.

„В тази ситуация се появиха много числа, с които е много лесно да се жонглира. Ако сравняваме цената от месец май с тази, която предстои да се определи, разликата наистина е 22%. Но защо сравняваме тези два месеца? КЕВР обясни, че не могат да се сравнят и са прави”, обясни председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев.

„Друго, което се насади в главите на абонатите, е, че щом цената на газа спада с 40%, тогава и сметките трябва да спаднат с 40%. Простата математика показва, че това няма как да се случи, тъй като разходите за газ на всяка дружество не са 100%, а 50% от разходите за тази дейност. Останалите проценти могат дори и да се увеличат. Цената на газа действа в посока намаление, други фактори – в посока увеличение, а балансът е някъде по средата”, разясни тогава той.