„Корнелия Нинова отново изненада всички в БСП, обявявайки тази нейна инициатива. Тя тепърва ще се обсъжда”, сподели депутатът от БСП Красимир Янков пред медиите относно действията на лидера на Българската социалистическа партия Корнелия Нинова.

Вчера от българската социалистическа партия обявиха, че по тяхна инициатива се стартира подписката на територията на цялата страна, за да се вземе народен вот на недоверие и искане на оставката на правителството. Също така подписи ще се събират и за искане за създаване на анкетна комисия, която да се занимава с това да хвърли светлина върху връзките и взаимоотношенията на управляващите с Васил Божков.

„Периодично от една опозиция се очаква да прави предложения, да критикува. Особено в момент след кризата, когато хората очакват предложения за възстановяване от кризата. Но критиката не трябва да бъде единственият инструмент. Градивното предложение също не трябва да бъде пренебрегвано. Още повече, че ГЕРБ имат за какво да бъдат коригирани. Но събирането на подписи приляга на извънпарламентарна партия, която иска да покаже подкрепа”, сподели следното мнение Янков.

Според депутата е възможно ходът на Нинова възможно да е елемент от кампанията, която предстои. В партията се чуло и искане за отлагане на избора на ръководство и председател.

Волейбол ли е цялата работа

„Имахме обсъждане в парламентарната група и остро възразихме с обвързването на нашата партия с конкретния случай. Ние можем да искаме анкетни комисии, свързани с политики. Но конкретният случай по скоро е приоритет на институциите. Ако има доказателства, една анкетна комисия не може да правораздава и да иззема функциите на институциите. По закон те са длъжни да разследват този случай”, сподели Янков.

„Когато става въпрос за отиграване на „топка”, до този момент се оказва, че Нинова не може да вкара гол. Такива акции тя предприема еднолично с тесния кръг от ръководство, което тя е предложила. Когато има такова искане, то трябва да е решение на партията, не може да бъде въвлечена. Когато става въпрос за ГЕРБ, имаме достатъчно аргументи да поискаме вот на недоверие по отношение на работата на финансовия министър”, обясни Янков.

Според Янков в момента БСП е силно разединена и не е уместно да поставя сериозни въпроси на управлението, както и да бъде негов коректив. Заради това той настоява за къс срок, в който да се избере нов председател.

БСП с нов лидер през септември

На своето първо заседание след края на извънредното положение в България Централна комисия по провеждане на пряк избор свери часовниците си за избора на председател на БСП. Промяната се наложи сзаради временното спиране на отчетно-изборната кампания, за което виновник е епидемичната обстановка, която царуваше в страната.