Нова година по нови правила. Празникът изобщо няма да е същият заради задължителното изискване тържествата навсякъде да приключват в 22.00 часа.

Най-голямото предизвикателство за хотелиери и посетители в Банско ще бъде внезапният край на празничната вечеря.

„Проблем ще бъде за самите клиенти. Всеки иска да празнува и всеки един иска в 00.00 ч. да гръмне шампанското.

Обяснихме на гостите как стоят нещата още при резервацията.”, каза хотелиерът Малин Бистрин.

„Изненадах се от това условие и останах малко разочарован. Ще се опитаме да направим малък купон на рецепцията. Ако може - супер, ако не, отиваме да спим.”, сподели гостът Андрей.

След общата вечеря в ресторанта, посетителите на хотела ще могат да посрещнат Новата година в по-малки компании.

„След 22.00 ч. ще създадем условия да посрещнат празника. Ще подготвим шампанско, ще сервираме, но в общите части, в ресторанта – не.”, обясни Малин Бистрин.

Подробно за правилата

На една маса в ресторанта ще могат да сядат най-много до шестима души. И между тях пак ще трябва да се спазва някаква дистанция.

В хотела на Малин Бистрин планират в празничната вечер да разделят гостите си на два потока.

„От 18.00 ч. до 20.00 ч. ще се хранят родителите с децата, от 20.00 ч. до 22.00 ч. – останалите гости. Дистанцията я има, ще работим на 50 % запълненост.”, обясни хотелиерът.

В хотелите все още има места за Нова година, но никой не очаква сериозно раздвижване на пазара в последните часове. На влизане на всички посетители ще им бъде мерена температурата, а персоналът периодично ще дезинфекцира общите помещения.

Хотелът на Георги Думанов също ще остане почти празен за празника.

„Очакванията за резервации в последните дни не се оправдаха. В Банско работят едва 50 % от хотелите.

Бизнесът е изправен пред дилемата да работи или не. Според мен доста от колегите ще фалират, ако не се вземат спешни мерки.

За съжаление, нямаме достатъчно резервации и през януари.”, коментира Думанов.

Оправят пътища до високи, засегнати райони

Премиерът Бойко Борисов инспектира реновираният път до Рилския манастир. В отсечката между град Рила и Светата обител беше издигната подпорна стена, с която беше укрепен участъкът, блокиран от срутище в началото на годината.

„Подпорната стена е дълга 150 метра и висока повече от 4 метра. Денивелацията в района е над 100 метра.”, съобщиха експертите, придружаващи министър-председателя.

"Разкошен път от Рила до Рилския манастир с европейско финансиране. Тук беше тежкото свлачище.", заяви премиерът. По обекта са работили и алпинисти.

С Бойко Борисов беше и кметът на град Рила Георги Кабзималски, който подчерта, че в населеното място няма проблеми с нито една социална услуга към момента. Ремонтите по сградите, предвидени за саниране, са приключили успешно.