„Ваксинацията е началото на края на пандемията. Това е едно много знаково събитие.”

Това заяви в ефир епидемиологът д-р Петър Марков, който е и преподавател в лондонското училище по тропическа медицина. По думите му, веднага щом му предложат да се ваксинира, той ще го направи.

„За всеки човек е важно преди да вземе решение, свързано със здравето му, да се информира. Информационната кампания за ваксините е изключително важна в този момент.", смята епидемиологът.

И обясни какви са разликите между различните ваксини.

„Ваксината на AstraZeneca/Oxford е малко по-различна от тази на Moderna и Phizer. Тя е векторна, логистиката й е по-проста. Не се изисква да се държи на толкова ниска температура. РНК ваксината е по-проста и по-щадяща като технология.”, коментира Марков.

По думите му в Китай овладяха пандемията чрез изключително строги мерки, съчетани с масово тестване.

„Това е силно тоталитарна държава. Там могат да ограничават движението на хората по начин, по който ние не бихме могли. Разбира се, това в епидемична ситуация, е много полезно.”, поясни той.

Симидчиев след ваксинирането

„Чувствам се напълно нормално след поставянето на ваксината. Така, както се чувствах и преди нея”. Това заяви пред медиите пулмологът д-р Александър Симидчиев.

По думите му има лека болезненост на мястото, където е приложен медикаментът, но това означава, че той работи.

„По отношение на страничните ефекти няма нищо по-различно от информацията, включена в листовката, която прочетох.”, беше категоричен той.

"Когато една ваксина се изследва, това става при много строги правила. С излизането ѝ на пазара с течение на времето тази ваксина ще става по-сигурна и всеки, който си я постави ще помогне тя да стане по-безопасна, тъй като ще има повече данни за нейното действие в реални условия." - завърши той.

Има ли общо между информацията и действителността

„Когато прочетох кратката характеристика на ваксината, вътре имаше така наречените нежелани реакции след ваксинация. Те бяха почти идентични с леко преболедуване на коронавирусна инфекция.

Това не означава, че сме заразени с COVID-19, а това е реакция на нашата имунна система, която се пренастройва, започва да работи и изгражда защита и антитела.”, посочи доктор Симидчиев.

При тази ваксина няма друга външна частица освен информационна РНК, която се въвежда и стимулира нашия организъм да произвежда белтъка, който предизвиква имунен отговор срещу вируса.

По думите на пулмолога трябва да има една ненатрапчива разяснителна кампания, която да не обърква хората, за да могат те да вземат решение да се ваксинират.

„Всяка една информация е средство да пазим не само себе си, но и нашето общество.”, категоричен е той.