„Предлагаме да се седне на масата на преговори и да се направят нови програми за компенсация на бизнеса, както и да бъдем компенсирани за всички месеци, в които сме работили с ограничения”.

Това заяви Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България.

„В продължение на 2 години с мъка преговаряхме с всички правителства. Най-трудно това се случва със служебното правителство.

От него категорично нямаме никаква помощ. Отрязаха се всички програми, които бяхме постигнали с предишното правителство, както и компенсациите и помощите за персонала.”, каза още той.

Развитието на мярката 60/40

Според него след назначаването на служебното правителство мярката 60/40 е била направена така, че от бранша да не могат да кандидатстват за нея.

„Основното изискване беше да имаш 40% спад на оборота, което на практика е невъзможно, защото ако имаш такъв, ти реално трябва да си фалирал.”, коментира Коларов.

„Искаме ако има условия, които ще важат за нашия бранш, те да важат за всички браншове, за да не сме дискриминирани и за да постигнем ефект. Не искаме задължително ваксиниране, това е решение на всеки човек. Правилата трябва да са за всички”, категоричен бе той.

„Картината в момента е трагична. Всеки ден фалират колеги, всеки ден се затварят обекти – и магазини, и заведения, не издържат на разходите и занижените приходи. На много места няма персонал, защото той вече избягва да работи в този бранш”, посочи още Емил Коларов.

„Запази ме+“ -

Агенцията по заетостта приема заявления за компенсации за запазване на заетостта по проект "Запази ме +" от днес, съобщиха от пресцентъра на Агенцията.

С новия дизайн на мярката ще се окаже подкрепа за съхраняване на около 60,000 работни места на наетите и самоосигуряващите се във временно затворените с акт на държавен орган заради ковид икономически дейности.

Те ще имат право да получат средства в размер на 75% от осигурителния си доход за юли за дните, през които са ползвали неплатен отпуск заради наложените ограничения. Компенсациите ще се изплащат от датата на издаване на заповедта за неплатен отпуск, но не по-рано от 7 септември и не по-късно от 31 декември 2021 г. Максималният период, за който може да се получи този вид подкрепа, е 90 дни.

Сумите за компенсации са допустими от датата на издаване на заповедта за неплатен отпуск за работниците и служителите или датата на акта на държавния орган за самоосигуряващите се , но не по-късно от 31 декември 2021 г.

Родителите, които са в неплатен отпуск и получават месечна целева помощ за дете до 14 години, което учи онлайн, нямат право на компенсации по проект "Запази ме +".

Заявленията за включване в новия дизайн на мярката "Запази ме +", както и приложенията към него се подават само чрез електронна платформа от работодателите, чиито работници и служители желаят да получават компенсации, и от самоосигуряващите се.