Коалиционните партньори приеха пакет от антикризисни мерки на съвета си във вторник, който продължи до късно вечерта. В сряда премиерът Кирил Петков определи пакета като „безпрецедентен”.

Остойностяването му е за около 2 млрд. лева, а мерките, около които се обединиха управляващите, са 11.

Ще сработят ли мерките на властта срещу кризата и какъв ще бъде ефектът за хората – по тези теми коментираха финансовият експерт Мика Зайкова, главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов и старши икономистът от „Отворено общество" Георги Ангелов.

„Мерките, които подкрепят доходите, включително и пенсиите, ще се усетят. Очакваме и някои други промени, които трябва да се случат като социални помощи и помощи за отопление. Те също ще се усетят от хората”, каза Богданов.

„Някои от нещата като нулевото ДДС за хляба според мен са пушилка за публиката. Да, ще спести между 2.20-2.60 лв., ако приемем, че цените му на човек паднат. Всеки обаче може да смята дали е по-важно да вземе 100-200-300 лв. по-висока заплата, икономиката да расте и предприятието да му вдигне заплатата, или държавата да му даде с 2 лв. по-евтин хляб на месец”, добави той.

Пенсиите са най-големият аргумент в подкрепа на мерките

Според Ангелов нещата, които ще стигнат като директна подкрепа до хората, са увеличението на пенсиите и данъчното облекчение за деца.

„Това наистина е директно връщане на пари, което е увеличение спрямо миналата или по-миналата година. Едва ли обаче преди да свърши войната хлябът ще поевтинее независимо от каквито и да е мерки.”, коментира старши икономистът от „Отворено общество".

Финансовият експерт Мика Зайкова определи мерките на правителството като „много пари, но нищо от сърце”.

„Това не са антиинфлационни мерки, а ако са антикризисни – те няма да покрият инфлацията”, посочи тя.

Наистина ли показателите ни в икономиката са толкова добри

„Ако погледнем като числа как стои икономиката на България  - това, което виждаме е, че тя расте много бързо. Имаме висок ръст на износа, чуждестранните инвестиции са над 1 млрд. евро в сравнение с миналата година.

Икономическите ни показатели са много добри”. Това заяви председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната" Андрей Гюров.

Според него в момента има две линии на атака към правителството и управляващото мнозинство.

„Едната е по линия на геополитическо влияние. Атаките срещу правителството се активизираха силно след старта на войната в Украйна и заемането на България на твърда позиция за подкрепа на страната, както и в отделянето на България от икономическото и политическо влияние на Русия през доставките на газ и енергийната зависимост.”, каза още той.