Дневният ред на управляващите вече 6 месеца няма нищо общо с дневния ред на обществото, заяви Джевдет Чакъров от ПГ на ДПС в декларация от трибуната на Народното събрание.

"Ние от ПГ на ДПС правим настоящата декларация, за да поставим на вниманието на правителството и на парламента дневния ред на обществото, а именно – повсеместната криза, предизвикана от войната в Украйна и необходимостта от мерки за преодоляване на негативните последствия от нея във всички сфери.

Необходимо е да направим това, защото дневният ред на управляващите вече 6 месец няма нищо общо с дневния ред на обществото”, каза той.

От трибуната на НС Чакъров заяви, че едва тази седмица управляващите заговориха за пакет от мерки срещу кризата, притиснати от обявения национален протест на работодатели и синдикати.

„Но мерките тепърва ще бъдат обсъждани в коалицията, след това ще бъдат гласувани, и евентуално през юли или август да започне прилагането им”, добави Чакъров.

Войната в Украйна започна на 24 февруари.

„Още през март във всички страни от ЕС вече се прилагаха първите мерки срещу криза, а в момента в редица държави от ЕС, подчертавам, се прилагат втори пакет от мерки и са набелязани такива в дългосрочен план”, посочи депутатът.

Протестите

Ден на протести в цялата страна. Точно в 08.00 ч. започна блокадата на ключови места в София. Първи недоволството си изразиха служителите на градския транспорт. Те настояват за спешна актуализация на държавния бюджет заради скока в цените.

Недоволните се събраха на три места в столицата - Лъвов мост, Сточна гара и "Петте кьошета", след което тръгнаха на шествие по бул. "Васил Левски". Протестът предизвика сериозни задръствания.

Превозвачите също излязоха на национален протест. Планирани са блокади в големите градове на страната, както и по граничните пунктове. В столицата сборните точки са три. Част от камионите вече са на „Цариградско шосе", при парка „Врана”.

Очакват се още товарни превозни средства, които ще спрат на входовете на София, в района на магистралите "Тракия", "Хемус" и "Люлин". След това, към 09.30 ч., протестиращите тръгват на шествие към Министерството на финансите, а от там - към Министерския съвет. Според бранша мерките срещу ценовата криза са закъснели.

Как се отразяват блокадите в Пловдив

В Пловдив в сутрешния час пик стотици товарни автомобили се насочиха към шестте входно-изходни артерии на града, за да ги блокират. В протестната демонстрация са заявили участие над 300 тира. Те ще паркират в най-крайната дясна лента, за да не затрудняват движението в средната лента на шосетата, каквато е договорката с полицията.

В протеста ще се включат и автобусните превозвачи. В интервала между 9.00 и 17.00 ч. няма да се движат нито градските, нито междуградските автобуси.