Швейцарски учени в сътрудничество с колеги от Франция и Германия разработиха метод, позволяващ откриването в ранен стадий на пациенти, при които COVID-19 може да премине в тежка форма, съобщи сайтът на университета в Цюрих.

Изследователите са стигнали до извода, че за достоверен индикатор могат да послужат присъстващите в кръвта цитоксични Т-лимфоцити или Т-килъри, отговарящи за разтварянето на повредените клетки.

Екипът под ръководството на проф. Буркхард Бехер установил, че като биомаркер за откриването на пациенти с потенциално тежко изкарване на болестта им е послужило количеството на Т-килърите в кръвта.

"Броят на Т-клетките може да бъде използван за прогнозирането на на тежките случаи на коронавирус с висока степен на точност, дори и пациентът да е бил хоспитализиран само от един ден", заяви проф. Бехер.

При COVI-19 Т-клетките действат по начин, характерен само за тази болест. Сравнявайки имунния отговор на пациентите с коронавирус и този от контролна група, учените могли да изяснят тази особеност. Швейцарският екип не уточни при наличието на какво количество Т-килъри се предполага по-тежкото протичане на заболяването.

Новият тест ще помогне на лекарите своевременно да вземат решения за необходимите лечебни и организационни мероприятия за настаняването на даден пациент в отделение за интензивна терапия.

Европа откри следи от бразилския вариант

Полша откри първи три случая на бразилския вариант на коронавируса, съобщи днес здравният министър Адам Неджелски, цитиран от Ройтерс

Страната затегна в началото на месеца правилата за карантина на хората, пътуващи от Бразилия, Индия и Южна Африка, след като случаи на заразени с индийския вариант на коронавируса.

До момента Полша е регистрирала 2 818 378 случая на коронавирус и 68,993 смъртни случая.

Полша отвори този месец търговските центрове. През май предстои още да бъдат отворени ресторантите, хотелите и училищата.

Румъния се впуска в битка срещу коронавируса

От днес Букурещ започва тридневен ваксинационен маратон, по време на който 50 ваксинационни пункта ще работят нон-стоп, а шест автобусни линии ще се движат и през нощта.

Всички желаещи да се имунизират ще могат да направят това без предварително записване, заяви кметът Никушор Дан. Той уточни, че 50 ваксинационни пункта ще работят денонощно на две места в столицата - в Националната библиотека и в Палатната зала.

Събитието се организира в сътрудничество с Университета по медицина и фармацевтика "Карол Давила". Шест автобусни линии ще работят и през нощта, за да улеснят придвижването до ваксинационните пунктове и обратно.

Около 1200 доброволци - 260 лекари, 300 медицински сестри, 135 лекари-стажанти и 500 студенти - ще участват във ваксинационния маратон в Букурещ.