Министърът на туризма Николина Ангелкова присъства на откриването на фестивала на българския бит и култура „Бъдеще с традиции – Кърджали 2019”. Той се провежда под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева с подкрепата на Министерството на туризма.фе

На откриването тя заяви, че фестивалите създават настроение и разнообразие на местните жители, но в същото време привличат и много туристи, които намират повод да посетят отдалечени райони.

Специални благодарности бяха изказани на г-жа Караянчева за подкрепата й за туризма. Цвета Караянчева е патрон и на инициативата „Естествено в България – 2019 година на вътрешния туризъм“.

Ангелкова, заедно с областния управител на Кърджали Никола Чанев, посочиха, че ще работят за развитието на региона. Към жителите и гостите на града, министърът на туризма се обърна с думите, че е щастлива да са събрани на едно място заедно, за да почетат българския бит и култура.

Тя добави още, че това е един прекрасен начин да се почетат родопското гостоприемство и уникални традиции, които местните хора пазят живи поколение след поколение.

Предстои изготвянето на регистър за забележителностите

Николина Ангелкова припомни и за предстоящото изготвяне на измененията в Закона за туризма. Предложени са текстове, за да стане възможно създаването на специален регистър на туристическите забележителности, фестивали и събития в регионите, както и задължения за лицата, които ги стопанисват.

По този начин секторното финансиране ще бъде значително улеснено и в същото време туристите ще могат само от едно място да изберат какво събитие да посетят и къде могат да пренощуват по време на престоя си. Фестивалът „Бъдеще с традиции“ в Кърджали ще бъде от първите включени в регистъра., каза още Ангелкова.

След приключването на официалната част, празникът продължи с най-дългото хоро под звуците на традиционната родопска каба гайда. Хорото почете лично председателят на Парламента Цвета Караянчева заедно с областния управител на Кърджали Никола Чанев и министър Ангелкова.

Най-голямото хоро и над 400 баници

За всички присъстващи бяха приготвени над 400 баници от местните кулинари от общините на територията на Кърджали. Имаше и редица работилници за децата, на които те са запознаха с традиционни дейности като тъкане и различни традиционни занаятчийски техники.

Според данни на НСИ в местата за настаняване с 10 и повече легла в област Кърджали за периода януари-юли са отседнали повече от 20 хил. гости.

Кърджали е включен в 12-те винено-кулинарни дестинации, като част от дестинация „Родопи“. Областта присъства и в 8-те културно–исторически дестинации, които са част от „Магията на източните Родопи“. И в двата проекта са включени забележителностите „Перперикон“ и „Татул“.